MENY STÄNG
Vad vet du om din biologiska klocka?

Vad vet du om din biologiska klocka?

Har du någonsin funderat på varför du tenderar att känna dig pigg och trött vid en viss tid på dygnet varje dag? Detta har med din biologiska klocka och cirkadiska rytm att göra! Ett nytt blodprov kan klargöra hur just din rytm ser ut. 

Vad är cirkadisk rytm?

Vi har många gånger förut talat om vår biologiska klocka och cirkadiska rytm här på bloggen och vikten av den samt dess koppling till hur väl vi sover. 
Cirkadiska rytmen är nämligen en intern, biologisk, 24-timmars klocka som hela tiden tickar på i bakgrunden av din hjärna och som pendlar mellan trötthet och vakenhet i bestämda intervaller. 
Yttre faktor så som dagsljus och mörker påverkar den cirkadiska rytmen. När det är mörkt skickas nämligen en signal till vår hypotalamus i hjärnan som säger att det är dags att känna sig trött. Hjärnan sänder då, i sin tur, ut en signal till kroppen att det är dags att utsöndra melatonin, vilket är det hormon som gör att du känner dig trött.

Hur tickar din biologiska klocka?

För de allra flesta vuxna människor så känner man av en energidipp strax efter lunchtid, det vill säga, runt kl.13.00-15.00 och man längtar helst efter att få gå och ta sig en tupplur. Vanligt är också en dipp i mitten av natten och då någonstans mellan kl.02.00-04.00. Givetvis kan dessa tider skilja sig från person till person då somliga är så kallade nattugglor och andra morgonpersoner. Själva energidipparna och svängarna mellan trötthet och vakenhet är också mer markanta om du lider utav sömnbrist så sover du bra känner du, helt enkelt, inte av din cirkadiska rytm på samma sätt. Goda sovvanor är därför optimalt för dig och din cirkadiska rytm och bäst är om du går och lägger dig och vaknar samma tid varje dag. Det är när saker förändras, så som, jetlag från resor, sovmorgnar och sena kvällar som det blir svårt för din cirkadiska rytm att fungera på bästa sätt. Och just detta, att känna att ens biologiska klocka inte tickar jämt med ens schema, kan många känna igen sig i och kan ha svårt att få att fungera. Ny forskning har därför presenterats där man via ett blodprov ska kunna identifiera tidpunkten för din egna biologiska klockan. Blodvprovet kallas ”TimeSignature” och utvärderar dussintals gener för att kunna avslöja varje enskild individs cirkadiska rytm samt allt som uppstår under hela dagen som får din klocka att ticka mellan trötthet och vakenhet. I studien togs två blodprover med cirka 12 timmars mellanrum. Genom att titta på en uppsättning om 40 olika gener som återfanns i blodet kunde man sedan se en persons biologiska klocka, om än med en diff omkring en och en halv timme, genom en datorprocess som mätte generna. Blodproverna i testet kan tas när som helst på dygnet och resultaten blir korrekta oavsett om du sovit bra eller dåligt. Forskarna vid Northwestern har ansökt om ett patent på blodprovet men det behöver mer validering innan det släpps på marknaden för klinisk användning. Däremot är det just nu tillgängligt till andra forskare för gratis användning i vetenskapliga studier. 

En viktig upptäckt

Fram tills nu har det varit väldigt svårt och dyrt att fastställa en individs cirkadiska rytm. Man kan ta saliv- eller urinprov varje timme i 1-2 dagar för att mäta nivåerna hormoner som är närvarande vid vakenhet och sömn. Man har också via en rektal sond kunnat mäta kroppstemperaturen. Blodprovet är ett billigare alternativ och även ett alternativ som kan komma att bli betydande för läkare. Inte endast vid behandling av sömnproblem utan också vid medicinering. Sömnexperten Dr. Mark Wu, från Johns Hopkins University i Baltimore menar att eftersom allas biologiska klocka tickar olika så måste man veta hur en specifik patients klocka slår för att kunna individanpassa deras medicinering. Det finns också tecken på att, till exempel, kemoterapi fungerar bättre när det ges vid specifika tidpunkter när cancercellerna delas aktivt. 


Denna blogg drivs av Learning to Sleep som hjälper människor med sömnproblem genom kliniskt beprövade behandlingsprogram via webb- och mobillösningar. Vår behandling bygger på den senaste forskningen och vi är idag ett av Sveriges ledande digitala hälsoföretag.
Har du sömnproblem? Boka tid idag för medicinisk bedömning