Vad händer om man inte sover tillräckligt mycket?

adi-goldstein-yVdN3xagPQk-unsplash

Vad vet du om sömn och vad händer om man inte sover tillräckligt mycket? Lär dig mer om detta och ta reda på hur din sömn ser ut med vårt sömntest.

Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn

Vad är tillräcklig sömn?

I Sverige menar man att en vuxen, frisk, person brukar behöva mellan 6-9 timmar sömn per dygn. Sömnexperter är dock eniga om att vår hälsa hotas om man inte regelbundet sover 7-8 timmar per dygn. Detta oavsett livssituation, med undantag för ålder eller kortvariga förändringar på grund av sjukdom, stress eller hård träning.

Sömnstadier och sömnkvalité 

Det viktigaste med din sömn är i själva verket inte antalet timmar utan din sömnkvalité. En god sömnkvalité betyder att du inte vaknar alltför många gånger under sömnen. På så sätt genomgår man sömnens alla stadier. Och kanske viktigast av allt – djupsömnen. För till skillnad från antalet timmar, vilket kan skilja sig från person till person, så är behovet av djupsömn lika för alla. 

Detta är sömnstadierna du ska gå igenom för att tillgodoräkna dig allt det goda med sömnen:

1. Insomning

Du går från vakenhet till sömn och kroppen börjar slappna av.

2. Bas-sömn

Kroppen blir ännu mer avslappnad och vi får minskad hjärnaktivitet.

3. Djupsömn

Återhämtningen börjar på riktigt och drömmar kan ta vid. I detta skede är vi mer svårväckta än tidigare stadier.

4. Djupsömnen fortsätter…

Kroppen är i sin djupaste medvetandenivå och hjärnans återhämtning är i full gång. Kroppstemperaturen, hjärtfrekvensen, blodtrycket och andningsfrekvensen sjunker ytterligare och djupsömnen fortsätter. Nu är du som mest svårväckt.

5. REM-sömn (Rapid Eye Movement)

I detta stadie bearbetas händelser från dagen och lagras i minnet. Det är även nu du drömmer som mest och stadiet infaller nära det att du vaknar, därav minns du oftast dina drömmar just då.

Läs mer om djupsömn här.


Vad händer om man inte sover

Vad händer om man inte sover tillräckligt mycket? 

Det är många som undrar; ”Vad händer om man inte sover tillräckligt mycket?”. Det korta svaret är att det, till exempel, kan påverka hälsan och välmåendet. Själva mängden sömn är nämligen viktig för att din kropp och hjärna ska kunna återhämta sig och bearbeta intryck. Mer ingående går pulsen, kroppstemperaturen, blodtrycket och dina stresshormoner ner när du sover. Musklerna slappnar av, immunsystemet blir aktiverat och hormoner blir bildade. 

För lite sömn kan göra dig sjuk…

Det som händer om man inte sover tillräckligt mycket är att motståndskraften för sjukdomar minskar eftersom immunförsvaret försämras. Det kan, bland annat, öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och Alzheimers. 

För lite sömn påverkar hur du mår och fungerar…

För lite sömn hör också ihop med ångest, stress och depression. Det påverkar kognitiva funktioner, våra känslor och omdöme. Man kan alltså säga att svaret på frågan kring ”vad händer om man inte sover tillräckligt mycket” är att du går miste om sömnens läkande process. En process som styr hur vi mår och fungerar.


Vad händer om man inte sover

Vet du om du sover tillräckligt mycket?

Om du då och då har svårt att sova behöver du oftast inte vara orolig. Kanske är du, till exempel, tillfälligt stressad eller känner oro? Men om dina sömnproblem har pågått länge kan det vara dags att fundera på varför och om du behöver hjälp. 

Om man inte sover tillräckligt mycket tar du, småningom, skada och din vardag och hälsa kommer att bli påverkad. Men att veta om ens sömn är bra eller dålig kan vara svårt. Därför kan du med vårt sömntest enkelt se hur det ligger till med din sömn och om du behöver vård. Testa din sömn här nedan.

Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn


Relaterade inlägg:

Den livsviktiga återhämtningen

Håll dig frisk med goda sovvanor!

Sömnbrist – vilka sjukdomar kan det leda till?

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som hjälper människor med sömnproblem genom kliniskt beprövade behandlingsprogram via webb- och mobillösningar. Vår behandling bygger på den senaste forskningen och vi är idag ett av Sveriges ledande digitala hälsoföretag.   Har du sömnproblem? Boka tid idag för medicinisk bedömning

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.