Tips på nyårslöfte – Ta hand om din sömn!

nyårslöfte för en bättre vardag
Photo: Ian Schneider, unsplash.com

Nyårslöfte 2018: Ta hand om din sömn! Låt år 2019 bli året du satsar på din sömn. Den är A och O och du kommer inte ångra det!


Ett nytt år har påbörjats och för många människor betyder det att det är dags att sätta upp ett nyårslöfte. Men istället för att satsa på mer träning eller en bättre kost kanske år 2018 blir året då du väljer att satsa på din sömn?

Sömnen är, trots allt, A och O för vårt välbefinnande och går hand i hand med allt vi tar oss för. Därför är den också värd att prioriteras. Och det spelar ingen roll vem du är. Oavsett om du lider av sömnbrist eller ej, eller kanske bara är nyfiken så vinner alla något på att ta hand om sin sömn. Tycker du det känns lite knepigt att konkretisera HUR du ska arbeta med den? För hur ska detta nyårslöfte, i själva verket, utformas? Här kommer några tips för att lättare kunna infria det. Vi lovar, du kommer inte ångra det!


nyårslöfte

1. Tänk långsiktigt med ditt nyårslöfte

Förändring sker inte över en natt och du kommer garanterat att ha vissa sämre och bättre nätter. Genom att sänka dina krav på din sömn och förstå att alla nätter inte måste vara perfekta släpper också en del oro kring den och du kommer somna lättare. Acceptera det alltså och blicka alltid framåt – i tids nog kommer du känna en långsiktig förändring.

2. Varva ner och skapa rutiner

Hjälp din kropp och knopp att ställa in sig på sömn. Konsekventa aktiviteter eller rutiner på kvällen så som att borsta tänderna, göra en avslappningsövning eller att läsa en bok på samma tid, varje kväll kan hjälpa din kropp att känna igen tecknen på sömn och således automatiskt förbereda sig för den.


nyårslöfte

3. Lägg undan det artificiella ljuset

Lägg undan din telefon eller surfplatta innan läggdags och tillåt istället din kropp att lyssna till ditt biologiska system och dygnsrytm. Vi är, i grund och botten, grottmänniskor vars kroppar har lärt sig att reagera på dagsljus. Kroppen frisätter sedan melatonin for att indikera när det blir natt och du ska bli trött men med dagens exponering av artificiellt ljus kan rubba denna cykel. Det betyder, helt enkelt, att dina melatonin-nivåer sätts ur balans och när du egentligen ska känna dig trött ligger du pigg och sömnlös i sängen och skruvar på dig. Tänk på att dimmer i ditt boende kan hjälpa dig på vägen och likaså en gryningslampa.

4. Hantera negativa tankar (ett nyårslöfte du kan bära med dig i allt)

Om dina tankar, till exempel, gärna skenar iväg vid läggdags och du grubblar över händelser från dagen, känner ångest och dina oroande tankar tar över är du inte ensam. Ett tips är att just våga möta dessa tankar och känslor. Att alltså försöka förstå orsaken till varför dessa tankar uppstått är viktigt för att sedan kunna förändra det. För somliga hjälper det att bara tänka på detta medan det för andra kan vara hjälpsamt att skriva ner dem.


nyårslöfte

5. Gör medvetna val

Tänk på att det du gör, dricker eller äter under dagen eller sent på kväll kan leda upp till hur din nattsömn sedan upplevs. Hitta en balans, undvik kaffe, alkohol och nikotin för tätt inpå din sömn och förlägg inte heller ditt träningspass för kort inpå din sömn till exempel.

6. Tänk på din sovrumsmiljö

En enkel och avgörande förändring kan börja i ditt sovrum. Tänk på att allt från temperaturer, färgval och ljus är element som kan påverka dig och din sömn mer än vad du tror.

God fortsättning och lycka till!


Relaterade inlägg:

5 anledningar till varför god sömn borde bli ditt viktigaste nyårslöfte

5 tips för en bättre sovrumsmiljö

Negativa tankar? Så påverkar det din sömn och hälsa

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som hjälper människor med sömnproblem genom kliniskt beprövade behandlingsprogram via webb- och mobillösningar. Vår behandling bygger på den senaste forskningen och vi är idag ett av Sveriges ledande digitala hälsoföretag.   Har du sömnproblem? Boka tid idag för medicinisk bedömning

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.