MENY STÄNG
TED2019-Matthew Walker

TED Talk: Matthew Walker – “Sleep is your superpower”

Han är en av de mest kända sömnprofessorerna och förespråkarna för sömn och hans TED Talk lockade över 1 miljon lyssnare redan de första dygnen. Dags att lyssna på den omtalade presentationen med Matthew Walker och höra mer om varför han menar att sömn är vår superkraft.

Vi har, här på bloggen, flertalet gånger refererat till och talat om och kring Matthew Walker och hans studier. Walker är professor i neurovetenskap och psykologi vid University of California i Berkeley och har under de senaste två decennierna studerat sömn. I september år 2018 släppte han den kritikerrosade boken ”Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams”. I sin bok redogör han varför vi sover och drömmer samt vad som händer i våra hjärnor när vi sover och framförallt hur långsiktig sömnbrist påverkar oss och som han beskriver det, dödar oss. Hans forskning pekar också på korrelationen mellan sömnbrist och en rad andra sjukdomar och tillstånd så som depression, ångest, fetma, demens, Alzheimers, cancer, hjärt-och kärlsjukdomar, infertilitet och ett generellt nedsatt immunförsvar. Han redogör också varför sömnbrist har en så tät koppling till dödliga bilolyckor och att ADHD i själva verket kan härstamma i sömnbrist. Walker är därtill kritisk till vad han beskriver som en epidemi av receptbelagda sömntabletter och lyfter aspekten av att sömntabletter i själva verket inte hjälper en med ens sömnproblem och att skapa en naturlig sömn utan att det endast skapar en inducerad sömn, likt den vi får när vi blir medicinskt sövda.
Alltsedan boken släpptes har Walker blivit mer och mer aktuell i många olika sammanhang och nu senast med ett populärt TED Talk. Faktum är att videon med Walkers 19 minuter långa presentation “Sleep is your superpower” mottog mer än 1 miljon visningar under de första 72 timmarna efter att det hade publicerats på TED Talks hemsida. Och kanske är det för att intresset för sömn växt sig större och större den senaste tiden och kanske för att Walker öppnar upp sin presentation på ett sätt man inte förväntar sig?
“Män som sover fem timmar per natt har betydligt mindre testiklar än de som sover sju timmar eller mer.”
Walker fortsätter att, bland annat, prata om hur sömn är kopplat till vår minnesbildning och produktivitet och vidare till hur sömnen påverkar vårt immunförsvar och dess koppling till andra sjukdomar. Att trycker också på utmaningarna världens befolkning står inför och hur vi måste börja ta sömnen på allvar och prioritera den.
”Vi måste återkräva vår rätt till en hel natts sömn, utan att skämmas och utan det där stigmat som säger att det skulle betyda att vi är lata.”

Relaterade blogginlägg:

Sömnbrist – vilka sjukdomar kan det leda till?

Vikten av att sova på saken

Offrar du för att få mer gjort? – Du lurar bara dig själv


Denna blogg drivs av Learning to Sleep som hjälper människor med sömnproblem genom kliniskt beprövade behandlingsprogram via webb- och mobillösningar. Vår behandling bygger på den senaste forskningen och vi är idag ett av Sveriges ledande digitala hälsoföretag.   Har du sömnproblem? Boka tid idag för medicinisk bedömning