Sömnens påverkan på effekten av vaccin

Hur länge kommer antikropparna som bildas av coronavaccinen stanna kvar i kroppen? Lär dig mer om sömnens påverkan på effekten av vaccin.


När man tidigare studerat vad som kan påverka vaccinationen mot vanlig influensa har man kunnat se att mer sömn innan och efter påverkar dess effekt. Att intresset för huruvida sättet vi lever på eventuellt kan påverka effekten av covid-19-vaccinet är därför stort. Nu tittar forskare på om livsstilsfaktorer så som dygnsrytm, sömn och kost kan på verka hur länge skyddet av vaccinet håller. 


Sömnens påverkan på effekten av vaccin

Vaccinet mot coronaviruset

Sverige använder två typer av vaccin mot coronaviruset – mRNA-vaccinet och virusvektorvaccinet. Båda introducerar en liten del av viruset för våra kroppar för att lära immunförsvaret att bekämpa det.

Man kan säga att coronavaccinet bara skickar en arbetsbeskrivning på en liten del av coronaviruset in i din kropp. En liten del som räcker för att kroppen ska minnas kampen den utkämpade för att hålla dig frisk. Om man någon gång i framtiden stöter på det faktiska coronaviruset kommer därför kroppen, med största sannolikhet, att känna igen fienden. Immunförsvaret mobiliseras då innan du ens har insett att du är smittad. Men det är alltså ännu inte klarlagt exakt hur länge vaccinerna är effektiva.

Sömnens påverkan på effekten av vaccin

Jonathan Cedernaes som är forskare vid Uppsala universitet och Northwestern University, Chicago menar att undersöka själva effekten av vaccinet mot covid-19 kopplat till livsstilsfaktorer ännu är ett orört ämne. Därför kommer han och hans kollegor senare att publicera ett debattinlägg om sömnens påverkan på effekten av vaccin i tidskriften Lancet Respiratory Medicine. I detta går de igenom tidigare utförda studier på ämnet. Slutsatsen är att man bör samla in data om människors sömn både före och efter att de har tagit vaccin mot covid-19 samt registrera tidpunkten för vaccineringen.


Sömnens påverkan på effekten av vaccin

– Under framtagandet av vaccinet var fokus att ta fram ett vaccin som gav bra skydd för alla åldersgrupper. Det är mycket vi inte vet av det långvariga skyddet mot infektion än och hur livsfaktorer kan påverka det. Vi försöker starta en studie där vi kan titta på effekten av sömn för vaccinet mot covid-19, säger Jonathan Cedernaes till SVT.

Studier kring sömn och effekten av vaccin

En äldre studie från år 2003 gjorde mätningar en och fyra månader efter vaccinationstillfället och konstaterade att; De personer som sovit mer efter vaccinationen mot vanlig influensa eller hepatit A utvecklade dubbelt så många antikroppar. Effekten av vaccinet jämfördes hos personer som sovit hela natten efter vaccinationen med personer som var vakna en hel eller halv natt efter vaccinationen. En nyare studie från mars år 2020 publicerad i International Journal of Behavioral studerade också sömnens påverkan på influensavaccin. I denna kunde man se att de som, i snitt, hade sovit kortare tid två nätter före och elva dagar efter vaccinationen, fick färre antikroppar i mätningarna både en och fyra månader efter vaccinationen.


Sömnens påverkan på effekten av vaccin

Så kan tidpunkten påverka 

Att den tidpunkt du tar vaccin på har också visat sig kunna påverka effekten av andra vaccin. Studierna är dock inte särskilt stora men man talar här om att vaccinet bör tas på morgonen för bästa effekt. I en av dessa mindre studier såg man också bara skillnader för män och att tidpunkten för kvinnor alltså inte var lika avgörande. Cedernaes menar att det kan bero på flera faktorer. Till exempel är dygnsrytmen generellt sett olika för män och kvinnor. En annan faktor är att kvinnor generellt sett brukar svara bättre på vaccin, något som kan ha att göra med de hormonella skillnaderna mellan män och kvinnor.


Gör intresseanmälan idag!

Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig helt kostnadsfritt.

Relaterade inlägg:

3 skäl till varför sömnen är viktig under coronapandemin

Ensam och ångest under andra coronavågen? 3 hjälpsamma tips

Hantera din oro i den andra vågen av corona

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som hjälper människor med sömnproblem genom kliniskt beprövade behandlingsprogram via webb- och mobillösningar. Vår behandling bygger på den senaste forskningen och vi är idag ett av Sveriges ledande digitala hälsoföretag.   Har du sömnproblem? Boka tid idag för medicinisk bedömning

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.