Se “Sömnens mysterier” på SVT Vetenskapens värld

Idag vill vi tipsa om att se ”Sömnens mysterier” på SVT Vetenskapens värld. En omfattande och häpnadsväckande dokumentär om sömnens komplexa värld!


Sömnen sägs vara ett av vetenskapens äldsta mysterier. Såväl människor som bananflugor och valar lägger många timmar på sömn. Nästan alla djur sover. Människan sover en tredjedel av livet och själva sömnen är ett av livets grundelement. Ändå uppskattas 30% lida av sömnproblem. Det vill säga att man har svårt att somna på kvällen eller att man vaknar mitt i natten och inte kan somna om. Men sömn är livsviktigt för oss för under sömnen sker det en rad processer i hjärnan som vi behöver. 


Sömnens mysterier

Få svar på frågor du har om sömn i “Sömnens mysterier”

De senaste årtiondet har sömnforskarna tittat allt djupare in i den sovande hjärnan och fått alltmer kunskap om hur sömnen fungerar. I ”Sömnens mysterier” får du ta del av en rad sömnforskare, läkare professor och biologer som uttalar sig om upptäckter kring sömn. Bland annat ser ni sömnforskaren Matthew Walker som vi i bloggen nämnt och hänvisat till ett flertal gånger. Få svar på massor av frågor kring sömn.

För vad är sömn egentligen och varför behöver vi den? Vad gör sömnen, till exempel, med hjärnan och kroppen? Varför får vi svårt att sova? Hur har teknikens framfart påverkat vår sömn? Vad gör den med våra minnen och känslor? Och varför kan man säga att sömnen fungerar som en tvättmaskin för våra hjärnor? Detta är bara några få av de frågor som dokumentären berör. 

Se “Sömnens mysterier” här.


Sömnens mysterier


Relaterade blogginlägg:


Denna blogg drivs av Learning to Sleep som hjälper människor med sömnproblem genom kliniskt beprövade behandlingsprogram via webb- och mobillösningar. Vår behandling bygger på den senaste forskningen och vi är idag ett av Sveriges ledande digitala hälsoföretag.   Har du sömnproblem? Boka tid idag för medicinisk bedömning

Offrar du sömnen för att få mer gjort? – Du lurar bara dig själv

Den livsviktiga återhämtningen

5 saker som händer i kroppen när du sover för lite