Konsekvenser av sömnbrist i din vardag

Långvarig sömnbrist får konsekvenser för kroppen och hjärnan. Här kan du läsa mer om konsekvenser av sömnbrist i din vardag och vad det gör med din hälsa.


Det händer när du sover

Sömn är essentiell för vår funktion och vårt välmående. Under sömnen sker nämligen en rad viktiga processer för kroppen och hjärnan som kan ses som en läkningsprocess. Sömn tillåter kroppen och hjärnan att återhämta sig, bearbeta intryck och bilda nya celler. När du sover går pulsen, kroppstemperaturen, blodtrycket och dina stresshormoner ner. Musklerna slappnar av, immunsystemet aktiveras och hormoner bildas. God sömn främjar kognitiva funktioner och du får lättare att hantera stress och påfrestningar. God sömn minskar också risken för en rad olika sjukdomar så som hjärt-och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och Alzheimers. 


sömnbrist konsekvenser

Konsekvenser av sömnbrist:

– Du får svårt att koncentrera dig

Har du, till exempel, svårt att behålla fokus och blir du lätt distraherad av saker som sker i din omgivning? Det är inte konstigt om du sover för lite. En av många konsekvenser av sömnbrist är nämligen att du tappar koncentrationen mycket snabbare. En utvilad hjärna ger en person bättre inlärning och bättre fokus och uppmärksamhet. En hjärna drabbad av sömnbrist påverkar också effektivitet. Du kan uppleva att du måste arbeta mycket hårdare än tidigare och själva effektiviteten blir inte lika kraftfull. Hjärnan behöver nämligen pumpa mer blod till sin prefrontala cortex för att motverka effekterna av din sömnbrist.

– Du får problem med minnet

När vi sover sorterar och kategoriserar hjärnan allt som skett under dagen så att du ska minnas vad du lärt dig och för att du ska kunna lära dig nya saker. Och hjärnan överför här minnen till såväl kort- som långtidsminnet. Detta är en process som påverkas av sömnbrist och kan få konsekvenser. Du kan nämligen se din hjärna som ett arkiv. Ett arkiv som behöver sömn för att kunna fungera så att du minns allt du lärt dig men också för att kunna göra plats för allt nytt som du ska lära dig. Är inte arkivet fungerande kan du alltså inte ta in information på rätt sätt.

– Du upplever humörsvängningar

En av sömnbristens vanligaste konsekvenser är att den kan göra dig både lättretlig, irriterad och nedstämd. Vilket är normalt eftersom sömnen styr vår förmåga att bearbeta och hantera våra känslor. Forskning visar att det räcker med så lite som en natt med dålig sömn för att påverka hjärnans förmåga att reglera känslor. Sömnförlust gör att vi fokuserar på negativa upplevelser, att vi missförstår ansiktsuttryck och att vi får kort stubin. Långvarig sömnbrist kan påverka humöret till den grad att den till slut leder till ångest och depression. Sover du däremot bra kommer du känna dig mer positiv, alert och ha ett, generellt sett, bättre humör.


sömnbrist konsekvenser

– Du blir oftare sjuk

Sömnbrist påverkar ditt immunförsvar. Under sömnen producerar nämligen immunsystemet skyddande och infektionshämmande ämnen i kroppen, såsom cytokiner. Cytokiner, en grupp proteiner och peptider, vars funktion är att bära kemiska signaler i kroppen och bidra till immunsystemet. De fungerar som en sköld som hjälper att bekämpa olika virus och bakterier. De hjälper oss även att sova vilket ger immunsystemet mer energi och kraft att fortsätta försvara sig mot sjukdomar. Störd sömn ökar också risken för, bland annat, sjukdomar som diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, högt kolesterolvärde och fetma. Läs mer om detta här. 


Hur sover du?

Vill du veta om du sover bra eller dåligt? Börja med att göra vårt sömntest. Där kan du nämligen enkelt se hur det ligger till med din sömn och om du behöver hjälp med den. Gör testet här nedan.

Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn


Relaterade inlägg:

Vad kan hända i hjärnan vid sömnbrist?

Konsekvenserna av långvariga sömnproblem

5 saker som händer i kroppen när du sover för lite

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som hjälper människor med sömnproblem genom kliniskt beprövade behandlingsprogram via webb- och mobillösningar. Vår behandling bygger på den senaste forskningen och vi är idag ett av Sveriges ledande digitala hälsoföretag.   Har du sömnproblem? Boka tid idag för medicinisk bedömning


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.