MENY STÄNG
ett inlägg om sömnbehandling online

Sömnbehandling online – Som fungerar i din vardag

Sömnproblem är ett av vår tids största och snabbast växande folkhälsoproblem där över 20% av världens befolkning idag lider av det. Visst kan alla människor ha sömnproblem under vissa perioder i sitt liv men när dem blir långvariga och du känner att dem påverkar din vardag kan det handla om insomni. Man brukar, i korta drag, tala om att du då inte kan somna eller att du vaknar ofta under natten eller tidigt på morgonen och att detta, som sagt, pågått under en längre tid.

Somliga inser kanske inte att dem har sömnproblem medan andra lider i tysthet eller tar till sömnmedel som första utväg. Men när det gäller just sömnproblem och insomni kan det vara bra att veta att KBT (Kognitiv Beteendeterapi) är den metod som rekommenderas för bästa behandling då den dessutom visat sig ha bättre långtidspåverkan än, till exempel, sömnmedel. Dagens vård är under utveckling och att söka hjälp online har faktiskt blivit mer och mer vanligt. Faktum är att det visat sig att om du just utför en KBT-baserad sömnbehandling online så har det gett väldigt goda resultat och ibland, till och med, bättre resultat än traditionell KBT-behandling med fysiska möten.

”Jag trodde inte att det fanns en metod som kunde göra att jag fick tillbaka min sömn igen. Det var tufft de första veckorna men tack vare Learning to Sleeps behandling och min sömncoach, som stöttade mig, så somnar jag numer på 10 minuter istället för flera timmar. Det är helt underbart!”

Carina 34 år, Ekonomiassistent

Att söka hjälp

Oavsett vilka problem man må ha i sitt liv så är det ofta ett stort steg att just söka hjälp. Det kan kännas övermäktigt och lite skrämmande men en sömnbehandling online tenderar att ta bort lite av de känslorna och att våga ta steget blir ofta lättare. En annan aspekt som många tampas med är bristen på tid. Tanken; ”Hur ska jag hinna ta tag i detta?” är väldigt vanlig och står gärna som ett hinder när du egentligen behöver hjälp. En sömnbehandling online kan på ett lättare sätt passa in och skräddarsys efter din vardag eftersom du ju aldrig vill att den ska bli ännu ett måste på din långa to do-lista. Learning to Sleep arbetar för att ge dig en platsoberoende vård vilken inte ska påverkas av din livssituation. Var du bor, hur din arbetssituation eller dag ser ut ska alltså inte påverka huruvida du kan få hjälp eller inte. Hela tanken är att behandlingen går att kombinera med din vardag och detta vittnar våra tidigare kunder om. De kommer alla från olika bakgrunder och livsöden. Från krävande chefspositioner till allmänt stressiga livssituationer och var och en av dem hittade ett sätt att få behandlingen att fungera i deras liv.
Carina, som vi citerar ovan, är ett exempel på detta. Hon arbetar som ekonomiassistent och märkte hur hennes sömnbrist fick henne att känna sig uppgiven och att det hade börjat påverka hennes liv. Hon låg vaken om nätterna och ibland kunde det ta flera timmar innan hon somnade. Till en början var det oroade tankar över sin ekonomi och jobbsituation som höll henne vaken men till slut gav sömnbristen även upphov till allmän oro och ångest. Carina fick utskrivet insomningstabletter av sin läkare och tog 1-2 styck dagligen men upplevde dock biverkningar i form av trötthet under dagarna och ville hitta en annan lösning på sitt problem. Då fann hon Learning to Sleep och kunde råda bot på sina problem.

En sömnbehandling online – Som hjälper

Själva behandlingen på Learning to Sleep är digital, det vill säga, du utför din sömnbehandling online och den är på så vis lättillgänglig för dig. Varje kund får en personlig sömncoach att ha kontakt med under hela behandlingsperioden och personen i fråga finns vid din sida för vägledning och stöd. Behandlingen som sådan bygger på väl beprövade metoder inom KBT vilka också visat sig ha den bästa effekten på personer som lider av sömnproblem. Återkommande element är tekniker så som stimulikontroll och sömnrestriktion men även avslappningsövningar, interaktiva uppgifter och andra kognitiva tekniker för att lära sig att hantera sina tankar och således sin sömn. Efter avslutad behandling kommer du ha ett snabbare insomnande, mindre vaken tid om natten och en generellt sett bättre sömnkvalitet.
För att förstå mer om behandlingens värde och innebörd vill vi berätta lite mer om Lisa. Hon är alltså en annan av våra tidigare deltagare med en historia väl värd att ta del av.

När Lisa uppsökte Learning to Sleep för hjälp kom hon från en bakgrund inom sjukvården och hade aldrig tidigare haft några sömnproblem. Men i takt med en alltmer stressig arbetssituation började hennes sömn också förvärras. Lisa upplevde att hon inte hann med och hade även svårt att komma ner i varv på kvällen. Efter ett tag påverkade detta hennes humör och hon kände sig påtagligt nedstämd varpå läkaren skrev ut antidepressiva läkemedel till henne. Tabletterna gjorde att Lisa kände sig något bättre men hade problemen med hennes sömn kvarstod och hon vaknade om natten och hade svårt att somna om. Det var i detta skede som Lisa sökte sig till oss och genomgick vår behandling. Vid start bedömdes Lisa ha högsta poäng på den så kallade självskattningen i vårt utvärderingsformulär men efter behandlingen var klar hade Lisas skattning ändrats dramatiskt och sömnproblemen fanns inte längre kvar.

”Ingen dålig resa! Tack! Jag är otroligt nöjd, hela mitt liv har förändrats! Det var kämpigt att följa programmet i början men det är värt det.”

Lisa 52 år, Arbetar inom sjukvården
Så, kanske känner du igen dig i Carina eller Lisas beskrivning eller helt enkelt vet att du är den som ligger och skruvar på dig vid läggdags. Att du vaknar om natten och har svårt att somna om och att detta också påverkat din vardag. Då finns vi här för dig.
Om du är lite osäker eller rentav nyfiken på att få veta mer om vad Learning to Sleep kan erbjuda dig så tveka inte att kontakta oss för en första dialog. Vi hjälper dig med en individuell bedömning av dina problem där du tillsammans med en av våra sömncoacher går igenom din situation och du får svara på frågor – Allt för att utreda om vi på Learning to Sleep kan hjälpa dig med dina sömnproblem eller inte. Det viktiga är att du vågar ta tag i dina sömnproblem och att du förstår att det finns en lösning på dem. Vi är stolta över vår behandling och glada att den hjälpt så många människor. En klinisk utvärdering visar att 94% av våra deltagare får förbättrad sömn efter behandlingen och hela 9 av 10 skulle rekommendera den till någon annan. Detta är siffror du borde ta med dig om du känner osäkerhet inför om vår sömnbehandling online verkligen skulle kunna hjälpa just dig.


Denna blogg drivs av Learning to Sleep som hjälper människor med sömnproblem genom kliniskt beprövade behandlingsprogram via webb- och mobillösningar. Vår behandling bygger på den senaste forskningen och vi är idag ett av Sveriges ledande digitala hälsoföretag.
Har du sömnproblem? Boka tid idag för medicinisk bedömning