6 tecken på att din dåliga sömn påverkar ditt jobb

Är du trött och irriterad på jobbet? Har du svårt att hänga med och känner dig stressad? Här är 6 tecken på att din dåliga sömn påverkar ditt jobb!


1. Ditt humör är sämre

jobb

För lite sömn är synonymt med humörsvängningar. Du blir lättirriterad och kan känna dig hotad och kanske överreagera lättare. Kanske snäser du ifrån till dina kollegor lite extra. Sömnen styr nämligen förmågan att bearbeta och hantera känslor. Faktum är att det kan räcka med en natt av störd sömn eller att ha du förlorar 1-2 timmar från det du brukar för att du ska uppleva att din känslokontroll blir sämre.  Ett beteende som successivt kan påverka din relation med chefer och kollegor på ditt jobb. 


2. Du har svårt att tänka klart

jobb

För lite sömn påverkar hjärnans kognitiva förmåga. Detta betyder, bland annat, att vår förmåga att tänka och lösa uppgifter blir svårare och att du är, överlag, mer seg och långsam. Detta kan bli extra tydligt på, till exempel, ett möte eller kring dina prestationer på ditt jobb överlag. 

En utvilad hjärna ger förbättrad inlärning och bättre fokus och uppmärksamhet. Under sömnen sorterar och kategoriserar hjärnan nämligen upp allt som skett under dagen så att du ska minnas vad du lärt dig och för att du ska kunna lära dig nya saker.


3. Du blir sjuk oftare

jobb

För lite sömn ökar risken för att bli sjuk eftersom sömn hör ihop med vårt immunförsvar. Under sömnen producerar nämligen immunsystemet skyddande och infektionshämmande ämnen i kroppen. Detta fungerar som en sköld som hjälper dig att bekämpa olika virus och bakterier men det hjälper dig även att sova vilket ger immunsystemet mer energi och kraft att fortsätta försvarar sig mot sjukdomar. Så, om du är trött är det alltså mer sannolikt att du exempelvis blir förkyld. Mätningar har också visat att personer som lider av sömnbrist generellt sett missar 3 arbetsdagar mer varje år än de som sover bra.


4. Ditt omdöme och reaktionsförmåga har påverkats

jobb

Studier har visat att sömnbrist kan jämställas med att vara berusad. För likt det som sker vid berusning så försämrar sömnbrist minnet, reaktionsförmågan samt förmågan att bearbeta information. Du får också svårt att bibehålla uppmärksamheten och att fatta goda beslut. Dina reflexer, ditt omdöme och uppfattningsförmåga försämras också. En konsekvens som kan innebära fara, såväl i det privata som på ditt jobb.


5. Du är mer stressad

stress

Sömn fungerar som en motpol till stress och den dåliga sömnen förstärker stressens effekter på dig. Utan sömn, i perioder av stress, leder ofta till en negativ spiral och du kommer inte kunna hantera de stressiga situationerna lika bra. Likaså påverkar det en rad hormonella reaktioner i din kropp som, i sig, kan rubba din sömncykel. Detta leder till att när du vaknar känner du dig inte utvilad och det påverkar lätt din dag och ditt välmående. När du sover dåligt är du dessutom mer mottaglig för att låta saker och ting upplevas som mer stressande än vad de är. Något som kan påverka ditt jobb negativt.


6. Du känner dig nere eller lider av ångest

ångest

Forskningen visar att människor som lider av sömnbrist löper 10 gånger så stor risk att drabbas av klinisk depression. Hjärnan tillåts nämligen inte att återhämta sig och bearbeta intryck från dagen. Detta påverkar humöret efterföljande dag och i förlängningen i största allmänhet. 

Studier visar också att sömn och ångest hör ihop och att amygdalan påverkas av sömnbrist. Detta är en del i hjärnan som tros ha en viktig funktion i det emotionella nätverket. Den styr nämligen uppkomsten av såväl positiva som negativa känslor hos dig. När vi är utvilade, hjälper regioner i hjärnan oss att reglera känslor och hålla oss lugna med mindre ångest.


Hur sover du egentligen?

Vill du veta om du sover bra eller dåligt? Gör vårt sömntest för att få svar på din fråga. Där kan du nämligen enkelt se hur det ligger till med din sömn och om du behöver hjälp med den. Gör testet här nedan!

Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn


Denna blogg drivs av Learning to Sleep som hjälper människor med sömnproblem genom kliniskt beprövade behandlingsprogram via webb- och mobillösningar. Vår behandling bygger på den senaste forskningen och vi är idag ett av Sveriges ledande digitala hälsoföretag.   Har du sömnproblem? Boka tid idag för medicinisk bedömning

Relaterade inlägg:

Fakta om stress – Vad är det egentligen?

Din karriär och framgång gynnas av god sömn

Så påverkar sömnen din prestation på jobbet

Konsekvenser av sömnbrist i din vardag