Sömn hjälper dina studier

Har du funderat på vad sömn kan göra för dina studier? Hur kan den, till exempel, maximera inlärningen inför en tenta eller få dig att må bra?


Sömnen är viktigare än vad somliga tror, särskilt för dig som studerar. Sömnen reglerar nämligen inte bara koncentrations- och reaktionsförmågan samt minnet utan också hela hjärnans prefrontala cortex. Det vill säga området som ansvarar för innovationsförmågan, kreativiteten och självkontrollen. Men vad få kanske tänker på är hur sömnen också kan vara en avgörande faktor för hur väl man presterar, eller hur produktiv man är. Studier utförda vid Center of Human Sleep Science vid UC Berkely har visat att mindre sömn förutsäger både lägre arbetshastighet och långsammare hastighet att slutföra en uppgift. Med andra ord är en trött student en oproduktiv student och dessutom genererar man färre och mindre konkreta lösningar på ett problem. 


sömn och studier

Kroppen behöver sömn

Sömn är essentiell för vår funktion och vårt välmående. Under sömnen sker nämligen en rad viktiga processer för kroppen och hjärnan som kan ses som en läkningsprocess. Sömn tillåter kroppen och hjärnan att återhämta sig, bearbeta intryck och bilda nya celler. När du sover går pulsen, kroppstemperaturen, blodtrycket och dina stresshormoner ner. Musklerna slappnar av, immunsystemet aktiveras och hormoner bildas. 


Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn


3 frågor om sömn och studier du vill veta svaren på 

Att prioritera sömnen är alltid smart, inte minst för dig som studerar. Det gynnar nämligen inte endast hälsan och välmåendet utan kommer också göra att du kan prestera och uppnå dina mål bättre och snabbare – både på och utanför studierna. Här är, till exempel, tre viktiga punkter som redogör varför sömnen hjälper dina studier. 

– Hur är det med minnet?

När det kommer till sömn och studier så är det viktigt att tänka på kopplingen mellan de två. När du sover sorterar och kategoriserar nämligen hjärnan allt som skett under dagen så att du ska minnas vad du lärt dig och för att du ska kunna lära dig nya saker. Och hjärnan överför här minnen till såväl kort- som långtidsminnet. Detta är alltså en process som blir påverkad av sömnbrist och kan få konsekvenser. Du kan nämligen se hjärnan som ett arkiv. Ett arkiv som behöver sömn för att kunna fungera så att du minns allt du lärt dig men också för att kunna göra plats för allt nytt som du ska lära dig. Är inte arkivet fungerande kan du alltså inte ta in information på rätt sätt och dina studier blir lidande.


sömn och studier

– Kan du koncentrera dig?

Koncentrationen är viktigt för en student. Därför bör också god sömn stå högst upp på listan eftersom de går hand i hand. God sömn främjar nämligen koncentrationsförmågan. En utvilad hjärna ger en person bättre inlärning och bättre fokus och uppmärksamhet. En hjärna drabbad av sömnbrist påverkar däremot effektiviteten. Du kan uppleva att du måste arbeta mycket hårdare än tidigare och själva effektiviteten blir alltså inte lika kraftfull. Hjärnan behöver nämligen pumpa mer blod till sin prefrontala cortex för att motverka effekterna av din sömnbrist.

– Hur mår du?

Vi lever i ett högpresterande och stressigt samhälle och att uppleva prestationsångest är inte ovanligt, inte minst som student. Värt att tänka på då är att god sömn främjar kognitiva funktioner och du får lättare att hantera stress och påfrestningar. Sömn reglerar också känslorna och omdömet. Du mår bättre och känner dig mer positiv, alert och har ett, generellt sett, bättre humör. En god natts sömn är alltså A och O och direkt avgörande för ditt välmående och hur du upplever din dag.


Gör intresseanmälan idag!

Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig helt kostnadsfritt.

Relaterade inlägg:

Offrar du sömnen för att få mer gjort? – Du lurar bara dig själv

Sömnbristens prislapp

Bli av med stressrelaterade tankar

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som hjälper människor med sömnproblem genom kliniskt beprövade behandlingsprogram via webb- och mobillösningar. Vår behandling bygger på den senaste forskningen och vi är idag ett av Sveriges ledande digitala hälsoföretag.   Har du sömnproblem? Boka tid idag för medicinisk bedömning