kerna du tror hjälper din sömn - men som inte gör det

Sakerna du tror hjälper din sömn – men som inte gör det

Inget slår en god natts sömn och kanske tror du att du gör allt rätt för att skapa de bästa förutsättningarna för just din sömn – Eller? Här skriver vi om några saker många tror hjälper dem men som i själva verket inte är bra.

Skippa telefonen minst 1 timme innan du ska sova

Kanske känner du igen dig i scenariot att du kommer hem sent en kväll och vill varva ner och slappna av innan du somnar och att du då tar fram din mobiltelefon och surfar, tittar sociala medier eller kanske sms:ar med en vän. Att detta skulle hjälpa är det många som tror men tyvärr kan aktiviteten med din telefon störa din sömn och ditt sömnmönster.
Att engagera hjärnan med spännande eller provocerande intryck före läggdags kan utlösa känslomässiga och hormonella svar i kroppen, så som adrenalin, vilket sedan kan göra att du inte varvar ner utan istället kommer upp i varv. Ljus från elektroniska enheter kan också störa kroppens naturliga cirkadiska rytm, öka hormonet kortisol och därmed vakenheten och således undertrycka frisättningen av hormonet melatonin, vilket är viktigt för att reglera vår sömncykel. När det blå ljuset från mobiltelefoner stör melatoninet i sin uppgift så kan det orsaka sömnproblem för dig.
Experter rekommenderar att du lägger ifrån dig telefonen eller andra enheter med blått ljus minst en timme före ditt sänggående. 

Träna inte för tätt inpå sänggåendet

Det är ingen tvekan om att träning och en god natts sömn hör ihop och faktum är att studier också visat visat att träning faktiskt kan hjälpa dig att sova bättre. Men däremot är det av yttersta vikt att känna till att när du väljer att träna också har betydelse för dess resultat för din sömn. 
Forskning visar att kroppen är som starkast under eftermiddagar och tidig kväll då vår kroppstemperatur är hög vilket skapar de bästa förutsättningarna för din träning. Observera dock att vi skriver tidig kväll – för här går många i fällan och förlägger sitt träningspass alldeles för sent. För kanske tror du att ett sent träningspass gör att du sover bättre om natten? Det stämmer inte. För vår dygnsklocka har nämligen ett finger med i spelet här och reglerar vår kroppstemperatur. Om du känner för att riva av ett hårdare träningspass ska du göra det minst 2-3 timmar före läggdags eftersom din kroppstemperatur annars inte hinner sjunka. ikaså pumpas adrenalintet upp i kroppen och detta hinner inte lägga sig, du hinner inte finna lugnet innan sänggående och då kommer du sova dåligt.

Alkohol försämrar din sömncykel

Kanske tycker du att det känns skönt att avrunda dagen med en AW med kollegorna? Att ett glas vin, en öl eller en drink får dig att varva ner och sedermera sova bättre. Tyvärr inte. När du dricker alkohol agerar det som ett stimuli som skickar signaler och endorfiner till din hjärna. Därför är det vanligt att du först känner dig mer munter och pratglad samt att ditt självförtroende ökar men därefter vänder det. När ruset efter ett tag lägger sig övergår det istället till att alkoholen ger en sövande effekt. Och just detta är förmodligen anledningen till att många just vänder sig till alkohol för självhjälp vid sömnproblem. Men flera år av studier och forskning visar att detta inte är en bra idé. De kvällar du har druckit alkohol ändras nämligen sömnstadiernas dynamik och ordinarie sätt att navigera och visst kan det hjälpa dig att somna snabbare men det gör däremot det svårt för dig att sova och få ut allts det goda av din sömn. 
Studier visar bland annat att alkohol kan hindra din REM-sömn, vilken inträffar inom 90 minuter efter att du somnat och som är ett viktigt steg i din sömncykel. Denna typ av djupsömn är ansvarig för att få din kropp att ladda om och är också nyckeln till en god natts sömn. Alkohol resulterar i att du kommer upp varv fler gånger och får dig att spendera mindre tid i de viktiga djupa sömnstadierna. För att få en god natts sömn och fortfarande kunna på din AW, bör du undvika att dricka alkohol inom fyra till sex timmar innan du planerar att sova. Läs gärna mer om alkoholens inverkan på din sömn HÄR.

Tupplurar är inte alltid bra

En tupplur kan kännas lockande när man trött och utmattad men tänk till innan du gör det för denna tupplur kan skapa mer problem längre fram och rubba ditt sömnmönster. Generellt sett brukar man säga att om du känner att du behöver ta en tupplur så sover du för lite under natten. Om du däremot upplever att du inte har någon problem med din sömn överlag kan en tupplur då och då vara helt okej. Och trots att sömnforskare och experter inte är eniga om allt gällande tupplurar så är dem i alla fall eniga om att tupplurarna inte ska pågå för länge.

En del experter menar att det handlar om hur länge din tupplur pågår och att 15-90 minuter kan vara till nytta för din övergripande sömnhälsa. Likaså att det kan sänka ditt blodtryck. Längre tupplurar är däremot inte bra och kan skada din sömnkvalitet under natten. Om dina tupplurar pågår länge och du sedan har svårt att somna om kvällen kan de två alltså vara relaterade. 


Denna blogg drivs av Learning to Sleep som hjälper människor med sömnproblem genom kliniskt beprövade behandlingsprogram via webb- och mobillösningar. Vår behandling bygger på den senaste forskningen och vi är idag ett av Sveriges ledande digitala hälsoföretag.
Har du sömnproblem? Boka tid idag för medicinisk bedömning