Psykolog online – Hur fungerar det?

Visste du att uppsöka psykolog online ibland är mer effektivt än ett fysiskt besök? Idag tittar vi på 3 vanliga frågor kring psykolog online och KBT.


Vad innebär att få behandling med psykolog online?

Just KBT-behandling med psykolog erbjuds ofta online. Fördelen med detta är att du då får tillgång till en behandling som enkelt kan fungera i din vardag, med uppgifter som du kan utföra var och när det passar dig. Dessutom har viss forskning visat att KBT med psykolog online har god effekt vid sömnproblem. Ibland till och med lika god eller bättre än vid fysiska besök och gruppbehandlingar. 


psykolog online

Vad är KBT?

KBT står för Kognitiv beteendeterapi och det är den behandlingsform som enligt forskning och Socialstyrelsen lämpar sig bäst för dig med långvariga sömnsvårigheter. Läs gärna mer om detta på, till exempel, 1177.se

Behandlingen inriktar sig bland annat på att du ska få en ökad kunskap om vad som bidrar till sömnproblemen och du får träna hemma med hjälp av hemuppgifter. Återkommande element är tekniker så som stimulikontroll och sömnrestriktion men även avslappningsövningar, interaktiva uppgifter och andra kognitiva tekniker för att lära dig att hantera dina tankar.

Hur går behandling med psykolog online till? 

Synonymt för behandling med KBT online är att du har möjlighet att kommunicera och ställa frågor till din psykolog online. Varje vecka ger, till exempel, psykologen dig stöd, feedback och uppgifter som du ska genomföra.

Vår behandling innehåller, bland annat, tankehantering, sömnrutiner, sömndagbok och utbildning.


Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn


Så fungerar vår digitala behandling: 

Vi tror på att en omsorgsfull, effektiv och professionell vård gynnar alla. Sömnproblem kommer i många olika former, det är anledningen till att vår process, bland annat, inkluderar ett bedömningssamtal innan någon behandling påbörjas.

1. Ladda ner vår app och boka tid

Ladda ner vår app och logga säkert in med Bank-ID. När du loggat in bokar du enkelt en tid för ett så kallat bedömningssamtal. Samtalet tar ca 30 minuter och du får prata med en av våra legitimerade psykologer om dina problem så ni kan komma fram till en lämplig plan för att lösa dem. Samtalet kostar endast 100 kr.

2. Utvecklas varje vecka

Vår behandling pågår under fem veckor och varje vecka presenterar din psykolog nya metoder och strategier baserade på KBT. Resultaten av behandlingen utvärderas nämligen kontinuerligt för att säkerställa att metoderna ger effekt. Du kan när som helst avsluta din behandling, men du får bäst resultat om du fullföljer samtliga fem veckor i programmet. Du betalar 100 kr per samtal med din psykolog. Har du ett frikort är samtalen kostnadsfria.

3. Få stöd och feedback varje vecka

En av psykologens viktigaste uppgifter är att ge dig stöd och feedback. Varje vecka pratar ni därav via röst- eller videosamtal om hur föregående vecka har gått och hur ni bör fortsätta. Utöver veckosamtalet finns psykologen tillgänglig via chatten i vår app för att svara på de frågor som kan dyka upp.


Relaterade blogginlägg:

Sömnbehandling online – som fungerar i din vardag

KBT – Sömnbehandling fri från sömnmedel

KBT som sömnbehandling – en nybörjarguide

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som hjälper människor med sömnproblem genom kliniskt beprövade behandlingsprogram via webb- och mobillösningar. Vår behandling bygger på den senaste forskningen och vi är idag ett av Sveriges ledande digitala hälsoföretag.   Har du sömnproblem? Boka tid idag för medicinisk bedömning