Patienter berättar: Vi träffar Thomas, 59 år

Patientomdome_thomas

 Är du nyfiken på vad personer som gått vår sömnbehandling tycker om den? I serien “Patienter berättar” har vi pratat med några personer efter behandling för att ta reda på vad vår sömnbehandling inneburit för dom.

Möt Thomas: En 59 årig man som led av flera olika problem kopplade till insomning och en god nattsömn. Svårigheter med sömnrutinerna gjorde att han fastnade i en ond spiral som påverkade honom såväl dag- som nattetid: En mycket vanlig påföljd av sömnproblematik. Läs mer om hur Thomas tog sig an sina problem och varför han valde Learning to Sleep över andra aktörer i artikeln nedan!  

Vilka sömnsvårigheter upplevde du innan sömnbehandlingen?
– Uppvaknanden under natten, svårt att somna, svårt att somna om & jag vaknade alldeles för tidigt. Jag låg och ältade problem.

Hur länge har du haft de svårigheterna?
– Skulle säga till och från i ungefär ett år. 

 Jag fastnade som i en ond spiral. Det är inte bara på natten man har problem, du går och ältar dessa problem på dagen också. Sömnen behövs för återhämtning, du är okoncentrerad och får väldigt lite saker gjort. 

Vad var det som fick dig att ta steget att ta tag i ditt sömnproblem
– Jag befann mig i en fas där jag nästan hade lite panik över att jag inte fick ordning på mina problem. Så när jag googlade letade jag primärt efter sömnläkemedel. Jag kontaktade en läkare från ett företag som skrev ut sömnmedicin.

…Det blev som en konstgjord väg att försöka få återhämtning för kroppen. Tack vare Learning to Sleeps sömnbehandling kunde jag sluta med läkemedel. 

Jag ville egentligen inte ta läkemedel, och ville framför allt inte fastna i något beroende. Jag hann bara prova två läkemedel under kort tid, och jag avslutade dem under behandlingen eftersom de inte hjälpte inte mig med det jag behövde hjälp med. Läkemedlen hjälpte mig att somna, sen var man dåsig på morgonen – det hjälpte inte mot grundorsaken till mina sömnproblem. Det blev som en konstgjord väg att försöka få återhämtning för kroppen. Tack vare Learning to Sleeps sömnbehandling kunde jag sluta med läkemedel. 

Dåliga vanor och allt det andra som orsakar sömnproblem ligger i huvudet, som man ju måste rätta till. Och det tycker jag att jag fick väldigt bra hjälp med genom sömnbehandlingen: Att identifiera och uttala mina dåliga vanor och tänka på lite nya sätt.

Vad tycker du var bra med sömnbehandlingen?
– Framförallt den regelbundna uppföljningen. Jag hade telefonsamtal med min psykolog varje vecka där vi diskuterade framsteg och utmaningar, samt hur jag skulle komma tillrätta med mitt sömnproblem. Jag är en strukturerad och systematisk person så hela det upplägget passade mig väldigt bra.

Psykologen varnade mig för att det är en tuff behandling, främst i och med sömnrestriktionerna. Man blir väldigt trött initialt – för att man bygger upp ett sömntryck. Men jag tror på behandlingssättet och strukturen. 

Hur upplevde du kontakten med psykologen?
– Som väldigt bra. När jag sökte på detta på nätet så var jag i kontakt med annat bolag där jag inte alls klickade med psykologen. Jag hade ett samtal med den psykologen och han hörde inte av sig efter. På Learning to Sleep däremot fick jag direkt en väldigt bra kontakt med min psykolog. Jag tycker att det är viktigt med uppföljning, vilket min psykolog gjorde under våra samtal. Jag klickade bra med min psykolog och fick förtroende för honom. Jag upplevde att psykologen verkligen lyssnade på mig. 

Hur är din sömn idag? 
– Jag kämpar vidare med mina utmaningar men jag börjar närma mig den sömn jag behöver. Jag snittar 7 timmar per natt, och jag börjar tro att det är där någonstans som är optimalt för mig. Det kan vara det jag behöver. Det viktigaste är ju sömnkvalitén.

Hur har ditt liv/vardag förändrats efter behandling? 
– Det är bättre naturligtvis när man vaknar utvilad. Jag blir gladare av att vakna utvilad. Under behandlingen var det väldigt strikt gällande tiden i sängen – och att man endast ska sova i sängen. När jag går och lägger mig nu är det för jag vill sova direkt. Det är viktigt att man berättar för sin partner hur detta funkar. 

Vad från sömnbehandlingen har du tagit med dig efter att den avslutats?
– Det är sömnrutinerna.

Till vem skulle du rekommendera denna behandling? 
– Jag tror det finns ett jättestort behov av detta. Framför allt nu de senaste åren. Människor har arbetat hemma och kommit ifrån sina rutiner och inte haft arbetstider på samma sätt. Jag tror att hemarbetet har förstört dagliga rutinerna för många. Så jag tror att det finns ett stort behov för många att rätta till sin sömn. 

*Bilden i inlägget är inte på patienten.