Otillräcklig sömn kan öka risken för demenssjukdomar

För lite sömn gör dig inte bara trött utan det kan också göra dig sjuk. Otillräcklig sömn kan nämligen öka risken för demenssjukdomar.


När vi sover sker en kraftfull och livsviktig återhämtning i kroppen och hjärnan. En fysiologisk förändring med fokus på att reparera celler och återställa balansen i kroppen och hjärnan. När du inte sover tillräckligt mycket blir återhämtningen inte ordentligt gjord och balansen blir inte uppnådd. Pågår det dessutom under lång tid kan det göra dig sjuk. Till exempel kan du drabbas av demenssjukdomar. 

Vad innebär det att ha demens?

Att lida av demens betyder att du kan få problem med kognitionen, det vill säga, minnet och förmågan att förstå omvärlden. Det finns flera olika demenssjukdomar och den vanligaste är Alzheimers sjukdom. Orsaken till demenssjukdomar är skador på hjärnan. 


otillräcklig sömn demenssjukdomar

Otillräcklig sömn och demenssjukdomar

Otillräcklig sömn försämrar såväl kort- som långtidsminnet. Under sömnen sorterar nämligen hjärnan intryck och överför minnen dit. I särklass djupsömnen är viktig när man talar om detta eftersom det är den del av sömnen som hjälper oss att befästa våra minnen och erfarenheter. Kort sagt kan man därför säg att om sömnen blir störd blir processen också störd. Att då demenssjukdomar också är tätt kopplat till otillräcklig sömn är kanske inte så svårt att förstå. 


Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn


Mycket forskning kring demenssjukdomar

Det pågår ständigt mycket forskning i ämnet. Till exempel, har vi tidigare berättat om forskning gjord på möss. I denna studie utsatte man mössen för kronisk sömnbrist och de visade sig sedan ha mer aktiva mikrogliaceller. Detta är celler som man länge kopplat samman med en rad olika hjärnskador och däribland Alzheimers.

Även proteinet beta amyloid bedömer man ha betydelse i utvecklingen av sjukdomen, vilket vid sömnbrist är det som bildar plack i hjärnan. Annan forskning visar att otillräcklig sömn kan orsaka abnormitet i hjärnan. En sådan abnormitet som liknar de som man hittar hos patienter med demens. Och nu visar också en ny brittisk studie att den som ofta sover för lite har ökad risk för att bli drabbad av demenssjukdomar.


otillräcklig sömn demenssjukdomar

30 procent högre risk

I den omfattande brittiska studien följde man nästan 8 000 människor noggrant under 25 års tid. De som deltog var mellan 50-75 år gamla och forskarna tog reda på hur mycket de sov varje natt samt hur de mådde på andra sätt.

Forskarna såg i studien att de som regelbundet sov 6 timmar eller mindre vid 50 och 60 års ålder, hade en mycket högre risk att senare drabbas av demenssjukdomar, än de som sov 7 timmar eller mer.


Gör intresseanmälan idag!

Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig helt kostnadsfritt.

Relaterade inlägg:

Ny studie: Brist på djupsömn kan leda till Alzheimers sjukdom

Sömnbrist – Vilka sjukdomar kan det leda till?

Konsekvenserna av långvariga sömnproblem

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som hjälper människor med sömnproblem genom kliniskt beprövade behandlingsprogram via webb- och mobillösningar. Vår behandling bygger på den senaste forskningen och vi är idag ett av Sveriges ledande digitala hälsoföretag.   Har du sömnproblem? Boka tid idag för medicinisk bedömning

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.