Ny studie: Sömn ger en naturlig smärtlindring

Ny studie: Sömn ger en naturlig smärtlindring
rawpixel-472352-unsplash

Visste du att sömn kan höra samman med smärtlindring? Och att sömnbrist kan öka smärta? I en ny intressant studie tittar man på denna koppling.


Att sömn påverkar många delar i vårt liv står klart men nu visar en ny studie att sömnbrist ökar känsligheten för smärta och att hjärnans naturligt smärtstillande funktion försämra – Och omvänt kan alltså sömn vara nyckeln till att lindra din smärta.


sömn smärtlindring

Sömnproblem ökar kraftigt

Idag lider alltfler av sömnproblem och att sova 8 timmar per natt blir mer och mer sällsynt. I ett högpresterande samhälle tycks tiden inte räcka til. Många lever stressiga liv där sömn inte är en prioritet. Faktum är att sömnproblem är ett av vår tids största och snabbast växande folkhälsoproblem. Runt 30% av världens befolkning idag lider nämligen av det. Och i bara USA sover en av tre vuxna eller 35 % av den vuxna befolkningen inte tillräckligt mycket.

När du sover för lite

Listan med konsekvenserna som uppstår vid sömnbrist är lång. Man talar, bland annat, om cancer, demens, hjärt- och kärlsjukdomar. Likaså att det framkallar ett tillstånd likt berusning. Att den kognitiva förmågan blir försämrad. Samt att det hindrar förmågan att lära oss nya saker och skapa nya minnen. När vi sover pågår nämligen en kraftfull och livsviktig återhämtning i kroppen och hjärnan. En fysiologisk förändring med fokus på att reparera celler och återställa balansen i kroppen och hjärnan.

Om du sover för lite blir inte återhämtningen ordentligt gjord och balansen blir inte uppnåd. Vid upprepning blir ett mönster skapat och sömnproblemen tar över vardagen. Då talar vi om långvariga sömnproblem och i detta skede kan de fysiologiska elementen bli allt mer allvarliga.

Sömn, smärta och smärtlindring

Nu belyser en ny forskningsstudie, publicerad i Journal of Neuroscience, att otillräcklig sömn även har en neurologisk påverkan. Att känsligheten för upplevd smärta ökar. Studien visade att brist på sömn försvårar hjärnans naturliga mekanismer för smärtlindring. Ett resultat som nu gjort att man uppmärksammat det eventuella sambandet mellan den folkhälsokris som pågår med sömnbrist. Och detta kopplat till kronisk smärta och receptbelagda mediciner som skapat opioidberoende. 

Enligt de senaste mätningarna lever i USA över 20% av hela landets befolkning, eller cirka 50 miljoner vuxna, med kronisk smärta. Och Centers for Disease Control and Prevention (CDC) rapporterar att i genomsnitt dör cirka 130 personer i USA från en opioidöverdos varje dag.


sömn smärtlindring

En studie i brist på sömn och hur det påverkar vår smärtkänslighet

Matthew Walker, professor i neurovetenskap och psykologi vid University of California i Berkeley genomförde studien tillsammans med doktorand Adam Krause.  Walker har under de senaste två decennierna studerat sömn och släppte i september år 2018 den kritikerrosade boken ”Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams”.

Hur studien gick tillväga

För att ta reda på korrelationen av brist på sömn och smärtkänslighet utsatte forskningsledarna Walker och Krause 24 stycken unga, friska deltagare för smärta genom att applicera värme på deras ben. I början av studien hade ingen av deltagarna problem med sin sömn eller några sjukdomar relaterade till smärta. Medan deltagarna blev utsatta för smärtan scannade forskarna deras hjärnor och undersökte de kretsar i hjärnan som hanterar och behandlar smärta.

Därefter började forskarna registrera varje deltagares smärtgräns efter en god natts sömn. Detta genom att utsätta dem för ökad värmehöjning på deras hud alltmedan man scannade deras hjärna med en funktionell MR-maskin. När forskarna sedan hade fastställt varje deltagares smärtgräns, upprepade de proceduren efter en natt utan sömn.

Så hur hör sömn och smärtlindring ihop?

Man kunde efter dessa undersökningar se att samtliga deltagare kände ett obehag vid de lägre temperaturerna. Detta konstaterades som att deras egen smärtkänslighet hade ökat efter en natt av otillräcklig sömn. Krause menar att skadan är densamma men skillnaden ligger i hur hjärnan bedömer smärta med otillräcklig sömn. 
Forskarna fann vidare att hjärnans somatosensoriska bark, det vill säga, den region som är förknippad med smärtskänslighet för oss, var hyperaktiv när deltagarna hade sovit för lite. Något som bekräftade hypotesen om att sömnbrist stör vår smärtbearbetnings neurala kretsar.

Det var emellertid en överraskande upptäckt att aktiviteten i hjärnans Accumbenskärna (latin: nucleus accumbens) var lägre än vanligt efter en sömnlös natt. Något som påverkar nivån av dopamin då hjärnans Accumbenskärna frigör denna neurotransmittor. Något som alltså ökar känslan av glädje och som också lindrar smärtan. Professor Walker menar att sömnförlust förstärker inte bara de regioner som känner av smärta i hjärnan utan blockerar även vår naturliga analgesi. Detta är delen som fungerar som en naturlig smärtlindring. 

Slutligen fann forskarna att  även hjärnans insula var underaktiv efter deras tester. Och insula är en del i hjärnan som tar emot signaler. Däribland smärtimpulser och andra tillstånd i kroppens inre organ. Den registrerar störningar i det autonoma nervsystemet samt förbereder kroppens reaktion på smärta. Krause menar att insula är ett avgörande neutralt system som bedömer och kategoriserar smärtsignaler och som avgör när kroppens naturliga smärtlindring ska frigöras. 


sömn smärtlindring

God sömn ger en naturlig smärtlindring

För att återskapa sina resultat från studien genomförde forskarna också en undersökning av över 230 vuxna människor. Människor som var registrerade i Amazon’s sida Mechanical Turk där deltagarna fick rapportera in sömnmönster och nivåer för smärtkänslighet under x antal dagar. Och även i denna studie fann forskarna att minsta lilla förändring i deltagarnas sömnmönster var knutna till förändringar i deras smärtkänslighet.

Krause menar att resultaten tydligt visar att även mycket subtila förändringar i nattlig sömn. Den typ av minskningar som många av oss inte tror ska påverka oss nämnvärt – har en tydlig inverkan på din smärta följande dag.

Det positiva med upptäckten är att god sömn ger oss den naturliga smärtlindringen (analgesi). Något som kan hjälpa oss att hantera och minska smärta. Ironiskt nog är dock att den miljö där människor känner mest smärta och är i behov av god sömn också kan anses vara den värsta platsen för att få just en god natts sömn. Den bullriga sjukhusmiljön, menar Walker. Vidare menar han att deras resultat tyder på att patientvården skulle förbättras markant och sjukhusplatser bli lediga tidigare om oavbruten sömn omfamnades som en integrerad del av vårdhanteringen.


Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn


Relaterade inlägg:

5 saker som händer i kroppen när du sover för lite 

Vikten av att ”sova på saken”

Sömnbrist – vilka sjukdomar kan det leda till? 

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som hjälper människor med sömnproblem genom kliniskt beprövade behandlingsprogram via webb- och mobillösningar. Vår behandling bygger på den senaste forskningen och vi är idag ett av Sveriges ledande digitala hälsoföretag.   Har du sömnproblem? Boka tid idag för medicinisk bedömning

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.