MENY STÄNG
Ny studie: Sömn ger en naturlig smärtlindring

Ny studie: Sömn ger en naturlig smärtlindring

Att sömn påverkar många delar i vårt liv står klart men nu visar en ny studie att sömnbrist ökar känsligheten för smärta och att hjärnans naturligt smärtstillande funktion försämra – Och omvänt kan alltså sömn vara nyckeln till att lindra din smärta.

Idag lider alltfler av sömnproblem och att sova 8 timmar per natt blir mer och mer sällsynt. I ett högpresterande samhälle tycks tiden inte räcka till och många lever stressiga liv där sömn inte är en prioritet. Faktum är att sömnproblem är ett av vår tids största och snabbast växande folkhälsoproblem där runt 30% av världens befolkning idag lider av det. Och i bara USA sover en av tre vuxna eller 35 % av den vuxna befolkningen inte tillräckligt mycket.
Den lista med konsekvenser som uppstår vid sömnbrist kan göras lång. Man talar om allt från cancer, demens, hjärt- och kärlsjukdomar, till att det framkallar ett tillstånd likt berusning, att vår kognitiva förmåga försämras och att det hindrar vår förmåga att lära oss nya saker och skapa nya minnen. När vi sover pågår nämligen en kraftfull och livsviktig återhämtning i kroppen och hjärnan. En fysiologisk förändring med fokus på att reparera celler och återställa din balans i kropp och knopp. Om du då sover för lite blir inte denna återhämtning ordentligt gjord och balansen uppnås inte. När detta upprepas skapas ett mönster och dina sömnproblem tar över din vardag. Då talar vi om långvariga sömnproblem och i detta skede kan de fysiologiska elementen bli allt mer allvarliga. Nu belyser en ny forskningsstudie, publicerad i Journal of Neuroscience, att otillräcklig sömn även har en neurologisk påverkan där känsligheten för upplevd smärta ökar. Studien visade att brist på sömn försvårar hjärnans naturliga mekanismer för att lindra smärta. Ett resultat som nu gjort att man uppmärksammat det eventuella sambandet mellan den folkhälsokris som pågår med sömnbrist kopplat till kronisk smärta och receptbelagda mediciner som skapat opioidberoende. 
Enligt de senaste mätningarna lever i USA över 20% av hela landets befolkning, eller cirka 50 miljoner vuxna, med kronisk smärta. Och Centers for Disease Control and Prevention (CDC) rapporterar att i genomsnitt dör cirka 130 personer i USA från en opioidöverdos varje dag.

En studie av Matthew Walker 

Matthew Walker, professor i neurovetenskap och psykologi vid University of California i Berkeley genomförde studien tillsammans med doktorand Adam Krause.  Och vid flertalet gånger har vi tidigare refererat till Matthew Walker som under de senaste två decennierna studerat sömn. Walker släppte i september år 2018 den kritikerrosade boken ”Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams”. I boken redogör han varför vi sover och drömmer samt vad som händer i våra hjärnor när vi sover och framförallt hur långsiktig sömnbrist påverkar oss och som han beskriver det, dödar oss. Hans forskning pekar också på korrelationen mellan sömnbrist och en rad andra sjukdomar och tillstånd så som depression, ångest, fetma, demens, Alzheimers, cancer, hjärt-och kärlsjukdomar, infertilitet och ett generellt nedsatt immunförsvar. Han redogör också varför sömnbrist har en så tät koppling till dödliga bilolyckor och att ADHD i själva verket kan härstamma i sömnbrist. Walker är därtill kritisk till vad han beskriver som en epidemi av receptbelagda sömntabletter och lyfter aspekten av att sömntabletter i själva verket inte hjälper en med ens sömnproblem och att skapa en naturlig sömn utan att det endast skapar en inducerad sömn, likt den vi får när vi blir medicinskt sövda.

En studie i hur sömnbrist påverkar vår smärtkänslighet

För att ta reda på korrelationen av sömnbrist och smärtkänslighet utsatte forskningsledarna Walker och Krause 24 stycken unga, friska deltagare för smärta genom att applicera värme på deras ben. Nämnas ska också att i början av studien hade ingen av deltagarna problem att sova eller andra några sjukdomar relaterade till smärta. Medan deltagarna utsattes för smärtan scannade forskarna deras hjärnor och undersökte de kretsar i hjärnan som hanterar och behandlar smärta.
Därefter började forskarna registrera varje deltagares smärtgräns efter en god natts sömn genom att utsätta dem för ökad värmehöjning på deras hud alltmedan man scannade deras hjärna med en funktionell MR-maskin. När forskarna sedan hade fastställt varje deltagares smärtgräns, upprepade de proceduren efter en natt utan sömn. Man kunde efter dessa undersökningar se att samtliga deltagare kände ett obehag vid de lägre temperaturerna vilket konstaterades som att deras egen smärtkänslighet hade ökat efter en natt av otillräcklig sömn. Krause menar att skadan är densamma men skillnaden ligger i hur hjärnan bedömer smärta med otillräcklig sömn. 
Forskarna fann vidare att hjärnans somatosensoriska bark, det vill säga, den region som är förknippad med smärtskänslighet för oss, var hyperaktiv när deltagarna hade sovit för lite. Något som bekräftade hypotesen om att sömnbrist stör vår smärtbearbetnings neurala kretsar.
Det var emellertid en överraskande upptäckt att aktiviteten i hjärnans Accumbenskärna (latin: nucleus accumbens) var lägre än vanligt efter en sömnlös natt. Något som påverkar vår nivå av dopamin då hjärnans Accumbenskärna frigör denna neurotransmittor, vilket alltså ökar vår känsla av glädje och som också lindrar vår smärta. Professor Walker menar att sömnförlust förstärker inte bara de regioner som känner av smärta i hjärnan utan blockerar även vår naturliga analgesi, det vill säga den del som fungerar som en naturlig smärtlindring. 
Slutligen fann forskarna att  även hjärnans insula var underaktiv efter deras tester. Och insula är en del i hjärnan som tar emot signaler, däribland smärtimpulser, och andra tillstånd i kroppens inre organ och registrerar störningar i det autonoma nervsystemet samt förbereder kroppens reaktion på smärta. Krause menar att insula är ett avgörande neutralt system som bedömer och kategoriserar smärtsignaler och som avgör när kroppens naturliga smärtlindring ska frigöras. 

God sömn ger en naturlig smärtlindring

För att återskapa sina resultat från studien genomförde forskarna också en undersökning av över 230 vuxna människor som var registrerade Amazon’s sida Mechanical Turk där deltagarna fick rapportera in sina sömnmönster och sina nivåer för smärtkänslighet under x antal dagar. 
Och även i denna studie fann forskarna att minsta lilla förändring i deltagarnas sömnmönster var knutna till förändringar i deras smärtkänslighet. Krause menar att resultaten tydligt visar att även mycket subtila förändringar i nattlig sömn – den typ av minskningar som många av oss inte tror ska påverka oss nämnvärt – har en tydlig inverkan på din smärta följande dag.
Det positiva med upptäckten är att god sömn ger oss den naturliga smärtlindringen (analgesi), vilket kan hjälpa oss att hantera och minska smärta. Ironiskt nog är dock att den miljö där människor känner mest smärta och är i behov av god sömn också kan anses vara den värsta platsen för att få just en god natts sömn – den bullriga sjukhusmiljön, menar Walker. Vidare menar han att deras resultat tyder på att patientvården skulle förbättras markant och sjukhusplatser bli lediga tidigare om oavbruten sömn omfamnades som en integrerad del av vårdhanteringen.

Relaterade blogginlägg:

5 saker som händer i kroppen när du sover för lite 

Vikten av att ”sova på saken”

Så påverkar alkohol din sömn 

Sömnbrist – vilka sjukdomar kan det leda till? 

Konsekvenserna av långvariga sömnproblem 


Denna blogg drivs av Learning to Sleep som hjälper människor med sömnproblem genom kliniskt beprövade behandlingsprogram via webb- och mobillösningar. Vår behandling bygger på den senaste forskningen och vi är idag ett av Sveriges ledande digitala hälsoföretag.
Har du sömnproblem? Boka tid idag för medicinisk bedömning