MENY STÄNG
Ny studie: Artificiellt ljus i sovrummet kan leda till viktökning för kvinnor

Ny studie: Artificiellt ljus i sovrummet kan leda till viktökning för kvinnor

Att sova med en lampa tänd eller att somna medan TV:n är på är inte särskilt ovanligt men nu visar en ny studie hur detta kan kopplas samman med viktökning bland kvinnor.

Det är National Institutes of Health som står bakom studien där man undersökte cirka 44 000 amerikanska kvinnor med fem års uppföljning. Studien publicerades nyligen i Journal of American Medical Association (JAMA) och tyder på att allt hör ihop med hur ljuset påverkar vår cirkadiska rytm och hur det, i sin tur, stör och undertrycker sömnhormonet melatonin. Något som sedermera kan kopplas till viktökning hos kvinnor.

Så gick studien till

I studien samlade och analyserade forskarna data från 43 722 amerikanska kvinnor i åldrarna 35 till 74 år. Ingen av dem hade någon sjukdomshistoria kopplad till cancer eller kardiovaskulär sjukdom och var heller inte skiftarbetare, gravida eller sov om dagarna när studien inleddes. Forskarna mätte sedan kvinnornas höjd-, vikt- och kroppsmassindex (BMI) i början av studien och mätte sedan detta ytterligare under uppföljningen fem år senare. Kvinnorna meddelade också om de sov med- eller utan ljus, om de som med en nattlampa, om ljus sipprade in i deras sovrum från ett annat rum eller om de sov med TV:n på. Med dessa mätningar kunde man senare i studien konstatera att de kvinnor som somnade medan någon form av lampa eller TV var tänd var mer än 17% benägna att gå upp 5 kg eller mer i vikt på 5 år. Risken att lida av övervikt låg också på 22% och risken att lida av fetma på 33%. De i studien som däremot endast sov med en nattlampa ökade inte i vikt och kopplingen mellan viktökning och ljus som sipprade in från ett annat rum var blygsam. Forskarna hittade också kopplingar mellan artificiellt ljus under natten och otillräcklig sömn, inkonsekventa sängtider, fler uppvaknande under natten och överlag längre tid för att kunna somna. Dessa beteenden har också kopplats till viktökning och fetma, eftersom trötthet nästa dag kan leda till ohälsosamma matval eller att man känner sig mindre motiverad att träna. Forskarna poängterade dock att deras fynd endast visade ett samband mellan artificiellt ljus och fetma och inte en orsak och nämnde också att mer forskning måste göras för att man ska kunna skilja artificiella ljusets påverkan från andra faktorer. Dr. Chandra Jackson från National Institute of Environmental Health Sciences och som är medförfattare i studien menar att människor är genetiskt anpassade till en naturlig miljö som består av solljus under dagen och mörker på natten. Vidare menar hon att exponering av artificiellt ljus på natten kan förändra hormoner och andra biologiska processer på sätt som ökar risken för hälsotillstånd som fetma.

När den cirkadiska rytmen störs

Sömnspecialisten Dr. Rebecca Robbins vid NYU Langone menar att en av de största sovmyterna som figurerar bland människor är att TV-tittande innan läggdags skulle vara ett bra sätt att koppla av. Men exponeringen från det blåa ljuset strax innan du ska sova orsakar en fasförskjutning i din cirkadiska rytm så att din kropp istället för att bli trött kämpar emot din trötthet.
Den cirkadiska rytmen är en intern, biologisk, 24-timmars klocka som hela tiden tickar på i bakgrunden av din hjärna och som pendlar mellan trötthet och vakenhet i bestämda intervaller. Yttre faktor så som dagsljus och mörker påverkar den cirkadiska rytmen. När det är mörkt skickas nämligen en signal till vår hypotalamus i hjärnan som säger att det är dags att känna sig trött. Hjärnan sänder då, i sin tur, ut en signal till kroppen att det är dags att utsöndra melatonin, vilket är det hormon som gör att du känner dig trött. Vidare betyder en störning i cirkadiska rytmen att hormonet kortisol ökar och därmed vakenheten och således undertrycks frisättningen av hormonet melatonin, vilket alltså är viktigt för att reglera din sömncykel. När det blå ljuset stör melatoninet i sin uppgift så kan det, med andra ord, orsaka sömnproblem för dig. Att engagera hjärnan med spännande eller provocerande intryck före läggdags kan också utlösa känslomässiga och hormonella svar i kroppen, så som adrenalin, vilket sedan kan göra att du inte varvar ner utan istället kommer upp i varv.

Sömnens roll för dina kilon

Övervikt och fetma ökar idag dramatiskt runt om i världen och man räknar att drygt 100 miljoner människor är i behov av medicinsik hjälp mot sin övervikt eller fetma. WHO har också konstaterat att infektionssjukdomar som under flera decennier skördat flest dödsoffer globalt sett nu istället ersatts av sjukdomar relaterade till fetma. Så, vilken roll har sömnen i allt detta? Jo, sömn påverkar nämligen nivåerna av hormonerna leptin och ghrelin i kroppen, det vill säga de hormoner som har som uppgift att kontrollera mättnad och hungerskänslor. Leptinet utsöndras och berättar för din hjärna när du ätit tillräckligt och du känner dig mätt. Lider du dock av sömnbrist rubbas denna signal, leptinet minskar och istället höjs ghrelinet, vilket är den hormon som stimulerar din aptit. Så, eftersom leptinet inte kan utföra sitt jobb och ghrenlinet ökat leder det till att du, helt enkelt, äter mer. Studier visar också att suget efter energirik mat, så som fet mat och mycket socker ökar i samband med att sömnen (och hormonerna) rubbas. Sömnbrist under en längre tid gör också att produktionen av stresshormonet kortisol ökar och detta påverkar bland annat lagring av bukfett. Om du inte sover som du ska uppmanas dessutom din kropp att automatiskt släppa ut högre nivåer utav insulin efter att du har ätit. Insulinet kontrollerar din blodsockernivå och högre insulinnivåer främjar även fettlagring men framförallt ökar det risken för typ 2-diabetes. Faktum är att redan efter en natts dålig sömn kan kroppen indikera att den har insulinresistens, det vill säga ett första tecken på typ 2-diabetes.

Varva ner och tänk långsiktigt

Oavsett man eller kvinna så är sömnexperter eniga om att du inte bör avsluta din dag med ljuset och ljudet från artificiella föremål. Försöka därför att koppla ner innan det är dags att sova. Man brukar tala om att försöka göra detta minst 60-90 min innan du tänkt gå och lägga dig. Stäng av TV:n, surfplattan, mobilen, släck lamporna och bli av med så många störningsmoment som möjligt. En enkel och avgörande förändring kan börja i ditt sovrum. Tänk på att allt från temperaturer, färgval och ljus är element som kan påverka dig och din sömn. Du kan också hjälpa din kropp och knopp att ställa in sig på sömn. Konsekventa aktiviteter eller rutiner på kvällen så som att ta ett bad, göra en avslappningsövning eller att läsa en bok på samma tid, varje kväll kan hjälpa din kropp att känna igen tecknen på sömn och således automatiskt förbereda sig för den.


Relaterade blogginlägg:

Dina sömnstadier och vikten av djupsömn

Konsekvenserna av långvariga sömnproblem

Vad vet du om din biologiska klocka?


Denna blogg drivs av Learning to Sleep som hjälper människor med sömnproblem genom kliniskt beprövade behandlingsprogram via webb- och mobillösningar. Vår behandling bygger på den senaste forskningen och vi är idag ett av Sveriges ledande digitala hälsoföretag.   Har du sömnproblem? Boka tid idag för medicinisk bedömning