Inlägg om sömn och negativa tankar

Negativa tankar? Så påverkar det din hälsa och sömn

Har du ofta ångest eller ifrågasätter du gärna dig själv och fokuserar på dina brister? Kan du känna skuld över saker som skett eller har du oroande tankar om framtiden? Ligger du kanske och grubblar över händelser från dagen innan du ska sova? Du är inte ensam. 
Alla har negativa tankar och känner oro som kan få oss att må dåligt. Och kanske är det inte så konstigt. Vi lever i en tid med höga prestationskrav, vi är ständigt uppkopplade, det pågår en evig jämförelse via sociala medier och tid är en bristvara. Att då hamna i negativa tankebanor är lätt och att fokusera på dom saker vi misslyckas med tenderar att vara lättare än att uppskatta allt det som man faktiskt är bra på eller lyckas med. Det är även väldigt vanligt att negativa tankar övergår i en oro för sömnen och hur natten ska bli, eller hur man ska klara av kommande dag.

Hur påverkar negativa tankar mig?

Hur du tänker har en direkt inverkan och påverkan på din hälsa. Faktum är att vi ofta inte är medvetna om vilken central roll tankar har för vårt välbefinnande och hur dom påverkar vår fysiska- och psykiska hälsa. Det är snarare lätt att nonchalera tankarna som något man inte kan styra över eller påverka men det är faktiskt inte sant. Tanken har en stark inneboende kraft som är viktig att förstå då kroppen är tätt kopplad till ditt sinne och våra tankar. Dom känslor vi upplever stimulerar i sin tur kemikalier som har effekt på vår fysiska såväl som emotionella hälsa. Vid lycka utsöndrar till exempel vår hjärna Serotonin och Dopamin och studier visar att positivitet och bra känslor släpper ut hormoner som stärker vårt immunförsvar. När något tråkigt och negativt däremot händer och dessa tankar istället tar över är det inte alls ovanligt att du upplever någon form av fysisk smärta så som ont i ländryggen, nacken eller kanske magen. Detta kallas för somatisering men misstas ofta för att bero på andra saker och att man skulle behöva se över sitt tankemönster är inte givet. Så, om du känner att dina negativa tankar styr eller påverkar dig är det viktigt att du tar tag i detta. Kraften i dessa tankar är nämligen så stor att upprepade tankar och tankemönster till slut formar oss. Detta påverkar alltså sakta men säkert vår hälsa, vårt sociala liv och hela vår personlighet.

Hur hanterar jag negativa tankar?

Enligt axiologin (vetenskapen om hur människan tänker) tänker en människa 40 000 tankar om dagen och det finns 15 miljoner olika tankemönster. 95% av dom beslut vi tar gör vi per automatik och utan att reflektera, vilket med andra ord betyder att vi endast gör 5% medvetna beslut. Dessa siffror kan kännas överväldigande men är absolut värda att reflektera över. För vad detta betyder är att genom att få en bättre insikt i dina tankar och dina tankemönster kan du även påverka och förändra det som inte är bra. Dina tankar är alltså väldigt viktiga verktyg för att skapa en förändring. Det hela handlar om att förstå orsaken till varför du tillåter dig själv att traggla gamla misslyckanden och tänka negativt för att sedan kunna ta tag i hur du ska kunna förändra det. När du gjort detta kommer du lättare kunna utveckla mer positiva tankemönster som gör att du kan känna igen varningsflaggen, få bättre kontroll, bli mer medveten och veta när du ska stoppa dom tankar som kan leda till negativa tankemönster.

Konkreta tips!

Vår sömncoach Helena har här listat några konkreta tips och verktyg för att kunna hantera dina negativa tankar;

Steg 1: Skapa distans till dina tankar
Du ÄR inte dina tankar. Försök att släppa taget om dom genom att acceptera dom men inte agera på tankarna. Föreställ dig exempelvis att du släpper upp tankarna i himlen som en ballong eller se dom som moln på himlen. Tankarna får sväva där uppe men behöver inte påverka dig.

Steg 2: Identifiera dina tankar
För gärna en dagbok över ditt mående och när du känner att oro och negativa tankar tar över för att identifiera vad som triggar negativa tankar.

Steg 3: Analysera och utmana dina negativa tankarna
Ställ motfrågor som; Varför uppstod detta? Var det något i min omgivning som triggade det? Hur tolkar jag situationen och kan man tolka den på annat sätt? Känner jag igen tankarna, är dom återkommande? Och vad hade du sagt till en kompis som hade liknande tankar?

Steg 4: Förändring
Ta ett beslut att när dom negativa tankarna dyker upp nästa gång så vill du förändra ditt tankemönster. Du är på så vis beredd och du låter inte dom styra dig. Använd strategi 1 eller strategi 3.


Denna blogg drivs av Learning to Sleep som hjälper människor med sömnproblem genom kliniskt beprövade behandlingsprogram via webb- och mobillösningar. Vår behandling bygger på den senaste forskningen och vi är idag ett av Sveriges ledande digitala hälsoföretag.
Har du sömnproblem? Boka tid idag för medicinisk bedömning