Melatonin och sömn

anne-morris-mX0FxECQc3s-unsplash

Melatonin är hormonet som gör dig trött men nivåer ur balans rubbar din sömn. Idag är det dags att lära dig mer om melatonin och sömn.


Melatonin är ett hormon som finns naturligt i kroppen och som gör oss trötta. Rubbad nivå av melatonin i kroppen eller för låg produktion av det påverkar din sömn. En melatonin-nivå ur balans betyder nämligen att du kommer få svårt att sova. 

Så fungerar melatonin

Produktionen av melatonin sker i tallkottkörteln, en liten körtel som sitter långt bak i hjärnan. Utsöndringen styrs av ljus och mörker. Ljus faller på ögats näthinna och därmed sänder nervsystemet signaler till NSC. NSC är latin för Nucleus suprachiasmaticus, som betyder ”kärnan över synnervskorset”. Detta är en grupp nervceller i mellanhjärnan som styr över de olika kroppsfunktionernas dygnsrytm. Vid ljus på ögats näthinna skickar NSC stoppsignaler till tallkottkörteln och därmed stoppar utsöndringen av melatonin. På detta sätt håller kroppen nivåerna av melatonin låga under dagtid men när sedan mörkret faller ökar nivåerna igen. Kroppen säger då till dig att det är dags för sömn och du blir trött. 


melatonin sömn

Det rubbar melatonin-nivåerna

Anledningarna till rubbningen av melatonin är många. Bland annat minskar melatoninet naturligt med åldern. Hormonella förändringar påverkar också. Också stress ger upphov till förändringar. Detta eftersom stresshormonerna ökar kraftigt i perioder av stress och därmed gör det svårare att varva ner. Melatonin påverkar också din serotonin-nivå. Det vill säga det hormon som gör att vi mår bra. Något som kan höra ihop med din sömn men där det kan vara svårt att veta vad som är vad. Blir du nedstämd av din dåliga sömn eller är din sömn dålig för att du är nedstämd? En ond cirkel.


Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn


Teknik, melatonin och sömn

Ljus nära inpå sänggåendet påverkar din sömnkvalitet. Ljus från elektroniska enheter kan nämligen störa kroppens naturliga cirkadiska tid, försämra sömnkvalitén, öka stresshormonet kortisol och därmed vakenheten och således undertrycka frisättningen av melatonin. Genom att frisätta melatonin indikerar kroppen att det är natt och att du ska bli trött. En cykel som exponering av artificiellt ljus rubbar. Det betyder att dina melatonin-nivåer sätts ur balans och när du egentligen ska känna dig trött ligger du pigg och sömnlös i sängen. Se istället till att stänga av och koppla ner från elektroniska enheter minst 60-90 min innan det är dags för sömn.


melatonin sömn

Förskrivning av melatonin

Svensk lagstiftning klassificerar melatonin som ett läkemedel och därmed behöver du ett läkarrecept för att få tillgång till det. I Sverige skriver man, i första hand, ut det till äldre (från 55+). I Fass beskriver man melatoninläkemedlet Circadin så här: ”Den aktiva substansen i Circadin, melatonin, tillhör en grupp av naturliga hormoner som tillverkas av kroppen. Circadin används ensamt vid korttidsbehandling av primär insomni hos patienter som är 55 år och äldre.” När det gäller dem som är under 55 och har sömnproblem är alltså inte melatonin förstahandsvalet för många läkare. Däremot använder man melatonin till barn med neuropsykiatriska funktionshinder. En grupp där förskrivningen ökat kraftigt under de senaste åren. 

Att själva förskrivningen utav melatonin ökar kraftigt har startat en debatt. Man talar, i särklass, om dess eventuella risker. Den främsta invändningen är att det saknas kunskap och vetenskapliga långtidsdata om långtidseffekterna av användandet. Likaså att patienter med långvariga sömnproblem istället hade behövt KBT.


Relaterade inlägg:

Stockholms läkemedelskommitté vill minska förskrivningen av sömnmedel 

Storbritannien: Kraftig ökning av unga inlagda på sjukhus för sömnstörningar 

Ny studie: Stör verkligen blått ljus vår sömn? 

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som hjälper människor med sömnproblem genom kliniskt beprövade behandlingsprogram via webb- och mobillösningar. Vår behandling bygger på den senaste forskningen och vi är idag ett av Sveriges ledande digitala hälsoföretag.   Har du sömnproblem? Boka tid idag för medicinisk bedömning


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.