Sömnbesvär i klimakteriet

Sover du sämre, vaknar ofta och lider av värmevallningar? Sömnbesvär i klimakteriet är vanligt och du är inte ensam. Här är informationen du kan behöva.


Klimakteriet är en naturlig del av åldrandet och något som sker för det flesta kvinnor runt 50 års ålder. Det kallas ofta övergångsåldern och kan pågå under olika lång tid, från något år till flera år. Själva klimakteriet betyder att äggstockarnas funktion minskar, menstruationen upphör och din hormonbalans förändras. I särklass minskar dina nivåer utav östrogen och detta är något som påverkar hela kroppen. Till exempel påverkar det skelettet, hjärnan och livmodern. Men hur klimakteriet känns och påverkar dig är väldigt individuellt. En del får svårare klimakteriebesvär medan andra knappt märker någon skillnad alls. 

Vanliga symtom när östrogen minskar är dock:

  • Sömnen blir sämre och du får sömnproblem
  • Du får plötsliga svettningar 
  • Plötsliga värmevallningar sker
  • Humöret blir förändrat och känner dig mer nedstämd
  • Du kan få urinvägsbesvär och torra slemhinnor 

klimakteriet

Sömn i klimakteriet

Många upplever att klimakteriet påverkar sömnen. Faktum är att runt 80 % av kvinnor sägs lida av sömnproblem på grund av klimakteriet. Kanske har du, till exempel, svårare att somna eller vaknar oftare om natten? Kanske vaknar du av värmevallningar och svettningar? Eller gör din nedstämdhet och oro att du har svårt att varva ner och somna? Allt detta är vanligt och du är inte ensam. 


Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn


3 orsaker till sämre sömn i klimakteriet

– Östrogen

När östrogen minskar i kroppen påverkar det en rad funktioner. Östrogen fungerar nämligen som en budbärare i hjärnan och därav blir hypotalamus påverkad när det minskar i kroppen vid klimakteriet. Hypotalamus styr en flera områden men däribland din sömn, kroppstemperatur och dina känslor. 

– Värmevallningar och svettningar

Sömnbesvär under klimakteriet hör också ihop med det faktum att du vaknar av svettningar och värmevallningar. Dessa är ofta obehagliga och känslor av extrem värme kan komma såväl på dagen som under natten. Värmevallningar under natten är också förknippat med oväntade uppvaknanden. Forskning har visat att det finns förändringar i hjärnan som leder till själva värmevallningen och att dessa förändringar inte endast orsakar känslan av extrem värme utan även utlöser ett uppvaknande. 

– Sömnapné

I samma skede av livet då klimakteriet inträffar hos kvinnor kan sömnstörningar också utvecklas, så som sömnapné. Detta är något som kan bero på förlusten av reproduktionshormonerna östrogen och progesteron. Däremot går många kvinnor odiagnostiserade med detta eftersom de tillskriver dess symtom och påverkan på dem till själva klimakteriet och inte inser att de har sömnapné. 


klimakteriet

5 tips till bättre sömn under klimakteriet

1. Håll regelbundna sovtider

En av grundstenarna för god sömn är att gå upp och lägga sig vid samma tidpunkt varje dag. Detta oavsett vardag eller helg. Att vara konsekvent stärker nämligen kroppens sömn-och vakenhetscykel och tydliga sovrutiner hjälper till att signalera att det är dags att sova.

2. Skippa tupplurarna

Stå emot suget av dina tupplurar. Tupplurar kan nämligen skapa problem längre fram och rubba ditt sömnmönster och därmed hålla dig vaken när du väl ska och behöver sova.

3. Hitta en sömnrutin

Att hitta sätt att hjälpa din hjärna att slappna av är viktigt när det kommer till din sömn. Det handlar om att lära kroppen tecken på att det är dags att sova. Ta ett varmt bad, läs en bok, lyssna på lugnande musik, meditera eller bara släck ner och gör dig dig redo för natten. 


klimakteriet

4. Släck ner elektroniken

Undvik elektroniska enheter minst 1,5 timme innan sänggåendet. Ljuset från elektronik och sömn är nämligen ingen bra kombination. Ljuset stör, bland annat, kroppens naturliga cirkadiska rytm. Vår vakenhet ökar då och frisättningen av trötthetshormonet melatonin undertrycks.

5. Ha ett svalt, mörkt och tyst sovrum

Håll ditt sovrum vid en behaglig temperatur. Det sägs, till exempel, att den perfekta sovrumstemperaturen är 14-18 grader. Mörklägg rummet och städ ute störande ljud. Skapa de bästa förutsättningarna för en god natts sömn. 


Relaterade blogginlägg:

Vad händer om man inte sover?

5 tips till bättre sömn

6 steg till en bättre sömn

KBT – Sömnbehandling fri från sömnmedel

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som hjälper människor med sömnproblem genom kliniskt beprövade behandlingsprogram via webb- och mobillösningar. Vår behandling bygger på den senaste forskningen och vi är idag ett av Sveriges ledande digitala hälsoföretag.   Har du sömnproblem? Boka tid idag för medicinisk bedömning