Lär dig sova utan sömnmedel

KBT – Sömnbehandling fri från sömnmedel

Nästan alla människor lider av sömnsvårigheter någon gång under sitt liv. Med sömnsvårigheter menas att du har en otillräcklig sömn som gör att du inte känner dig utvilad. Detta gör att ditt dagliga liv påverkas i form av trötthet, humörsvängningar och du kan också känna av en minskad prestations- och koncentrationsförmåga.

För somliga är det endast en fas och sömnsvårigheterna passerar men för andra kan dem bli bestående och skapa en ond cirkel som är svår att bryta på egen hand. I detta skede är det inte ovanligt att man får sömnmedel utskrivna av sin läkare. För visst somnar man lättare med hjälp av läkemedel men är sömnmedel lösningen på ens sömnproblem? Kan du själv identifiera anledningar och orsaker till varför du sover dåligt? Kanske kan du det, till exempel, en stressig period på jobbet, kanske har din livssituation ändrats eller ligger du och grubblar och har allmänt oroande tankar?

“Över 900 000 människor i Sverige äter sömnmedel regelbundet och tyvärr är det fortfarande standardlösningen på många vårdcentraler. Vi förändrar svensk sjukvård i grunden och ett steg i rätt riktning är att ge de patienter som vill ha ett alternativ till sömnläkemedel.”

Micael Gustafsson, VD Learning to Sleep

Att inte kunna sova har negativ inverkan på det dagliga livet och ens humör. Att då ta en tablett kan såklart kännas som ett enkelt sätt för att kunna somna på kvällen.
Det är inte ovanligt att man kan uppleva olika typer av biverkningar av sitt sömnmedel. En del upplever till och med att biverkningarna är direkt kontraproduktiva till läkemedlets syfte då man istället för att känna sig pigg efter en natts sömn kan känna sig dåsig och trött dagen därpå. Sömntabletter är ett psykofarmaka som påverkar hjärnan och följaktligen den naturliga sömnen. Sömnen man får känns oftast inte lika bra, ger inte samma effekt och den där känslan av att vara utvilad tenderar att försvinna. Den vanligaste typen av sömnmedel är bensodiazepinbesläktade, vilket är ett sömnmedel som kan användas vid olika typer av sömnproblem. Vid regelbundet och ett användande under en längre tid av bensodiazepiner och bensodiazepinbesläktade sömnmedel så har risken för beroende visat sig hög.
Det finns idag andra bra metoder för att behandla sömnproblem där KBT är bevisat den mest effektiva och varaktiga av dem. KBT- sömnbehandling är en långsiktig lösning där du går till roten av varför problemen uppstått och hur du kan förändra dem. Du lär dig att lägga om dina rutiner, skapa nya tankemönster, skapa nya tekniker för att sova och somna samt att att du lär dig att mentalt varva ner. Om du känner igen dig och misstänker att du lider av sömnproblem kan därför denna information vara bra att ta med sig när du söker hjälp. Tala gärna om för din vårdcentral att du vill ha psykologisk behandling med KBT för dina besvär.

I ett tidigare inlägg har vi redogjort hur KBT fungerar och dess upplägg så är du nyfiken på att veta mer läs gärna HÄR. Slutligen, för att du ska få en bättre bild kring vad just Learning to Sleep’s behandlingsprogram kan göra för dig och betyda i verkligheten så kan du i nedan case ta del av av en tidigare kunds erfarenheter.

Robert hade nyligen tilldelats en chefsposition på sitt jobb när hans sömnproblem debuterade. Tjänsten innebar mer ansvar, personalansvar och en stressigare arbetssituation. Redan efter ett par månader försämrades Roberts sömn avsevärt och somliga nätter sov han inte mer än ett par timmar. Inledningsvis försökte han lösa problemet på egen hand men när han inte uppnådde några resultat uppsökte han läkare och fick då sömntabletter utskrivna. Tabletterna användes från enstaka dagar i veckan till alla dagar. Efter en tids kämpande övergick hans långvariga sömnproblem och stress till utmattning och Robert blev sjukskriven. Det var i detta skede han vände sig till oss på Learning to Sleep.

“Behandlingen hjälpte mig att skapa bättre rutiner kring min sömn, att avdramatisera och ta bort oron för att jag sov dåligt och på det hela taget var detta det verktyg jag behövde för att ta mig tillbaka till ett bättre sömnmönster.”

Robert 42 år, Chefsposition


Denna blogg drivs av Learning to Sleep som hjälper människor med sömnproblem genom kliniskt beprövade behandlingsprogram via webb- och mobillösningar. Vår behandling bygger på den senaste forskningen och vi är idag ett av Sveriges ledande digitala hälsoföretag.
Har du sömnproblem? Boka tid idag för medicinisk bedömning