Dina sömnstadier och vikten av djupsömn

Lär dig om djupsömn, learningtosleep.se
Photo: Jason Blackeye, unsplash.com

Vad vet du om dina sömnstadier och vikten av djupsömn? Sover du tillräckligt eller sover du för lite? Få svar på dina frågor i dagens inlägg.


Hur mycket sömn behöver jag per natt? Sover jag för lite? Detta är frågor som många ställer sig själva. Faktum är att alla människor har olika sömnbehov och hur många timmars sömn en person behöver per dygn kan vara individuellt eller påverkas av ålder. Det kan också tillfälligt påverkas när du till exempel är sjuk, stressad eller har en intensiv träningsperiod.


djupsömn

God sömn och god sömnkvalité

I Sverige menar man att en vuxen, frisk, person brukar behöva mellan 6-9 timmars sömn per dygn. Sömnexperter är dock eniga om att vår hälsa hotas om man inte regelbundet sover 7-8 timmar per dygn. Men det viktigaste är egentligen den, så kallade, sömnkvalitén. Sömnkvalité betyder att du inte vaknar alltför många gånger när du sover så att du kan genomgå sömnens alla stadier och i särklass få din djupsömn. För till skillnad från mängden timmar så är behovet av djupsömn något som är synonymt och lika för oss alla. Men vad detta är kan, i själva verket, vara svårt att förstå. Låt oss börja med att titta på de olika sömnstadierna vi ska gå genomgå:

De olika sömnstadierna

1. Insomning

Du går från vakenhet till sömn och kroppen börjar slappna av.

2. Bas-sömn

Kroppen blir ännu mer avslappnad och vi får minskad hjärnaktivitet.

3. Djupsömn

Nu börjar återhämtningen på riktigt och du kan börja drömma. I detta skede är vi mer svårväckta än tidigare stadier.

4. Djupsömnen fortsätter

Din kropp är nu i sin djupaste medvetandenivå och hjärnans återhämtning är i full gång. Kroppstemperaturen, hjärtfrekvensen, blodtrycket och andningsfrekvensen sjunker ytterligare och djupsömnen fortsätter. Nu är du som mest svårväckt.

5. REM-sömn (Rapid Eye Movement)

I detta stadie bearbetas dagens händelser och lagras i ditt minne. Det är även nu du drömmer som mest och stadiet infaller nära det att du vaknar, därav minns du oftast dina drömmar just då.


djupsömn

Mer om djupsömnen

Djupsömnen är viktig men visste du att den bevisat faktiskt är essentiell för kroppens återhämtning? Detta gäller bland annat hormonproduktionen, cellreparation, förstärkning av immunförsvaret, hjärnan, minnet och inlärningsförmågan. Utan tillräcklig djupsömn påverkas alltså ditt liv och vardag. Rent tidsmässigt infaller djupsömnen oftast när du sovit någon timme och därför är de första timmarna väldigt viktiga för din sömn. Djupsömnen är dock oberoende när vi gått och lagt oss, det vill säga, den styrs alltså inte av ett klockslag men regelbundna sovtider är alltid att rekommendera för att uppnå en långsiktigt god sömnkvalité.

Läs mer om vad för lite sömn gör med dig här.


djupsömn

Vad är en god och en dålig natts sömn?

En god natts sömn ska i de bästa av världar vara lång, oavbruten och innehålla mycket djup- och REM-sömn. Om du däremot vaknar minst 5 gånger per natt och din insomningstid överskrider 20 minuter kan man klassa det som en dålig natts sömn.

När djupsömnen inte uppnås

Om du sover mindre än 5 timmar per natt kan du ha problem med din djupsömn då den varar mellan 3-4 timmar och vi behöver minst 2 timmars djupsömn per dygn. Du behöver dock inte oroa dig om du då och då får för lite djupsömn eftersom studier visar att hjärnan oftast kan ta igen just djupsömnen nästa natt om du sover längre då. Om du däremot känner att du mer ofta än sällan sover för kort tid är det dags att titta närmre på dina sömnproblem och vad du kan göra åt dem eftersom personer med sömnbrist oftast måste arbeta med just sin djupsömn.


Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn


Relaterade inlägg:

Vad händer om man inte sover tillräckligt mycket?

5 saker som händer i kroppen när du sover för lite

Hur mycket sömn behöver man egentligen?

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som hjälper människor med sömnproblem genom kliniskt beprövade behandlingsprogram via webb- och mobillösningar. Vår behandling bygger på den senaste forskningen och vi är idag ett av Sveriges ledande digitala hälsoföretag.   Har du sömnproblem? Boka tid idag för medicinisk bedömning

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.