Det du behöver veta för att sova bättre

Är du trött på att inte kunna somna och vill du kunna sova bättre? Detta är tipsen som kan hjälpa dig och få dig att må bättre!


För lite sömn påverkar hälsan och välmåendet. Själva mängden sömn är nämligen viktig för att din kropp och hjärna ska kunna återhämta sig och bearbeta intryck. Vid för lite sömn minskar motståndskraften för sjukdomar eftersom immunförsvaret försämras. Det hör också ihop med ångest, stress och depression. För lite sömn påverkar även kognitiva funktioner, våra känslor och omdöme samt produktiviteten. Men i största allmänhet påverkar den hur du mår och upplever din omvärld. Ändå är sömnbrist väldigt vanligt. 

Att kunna sova bättre kan kanske kännas som ett omöjligt uppdrag när du ofta vaknar mitt i natten och blir stressad av det. Men faktum är att du har mer kontroll över sömnkvaliteten än vad du tror. Ibland kan, till och med, själva botemedlet mot dina sömnsvårigheter hittas i din dagliga rutin. Idag går vi igenom några av de saker och rutiner som du kan tänka på för att sova bättre.


Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn


3 tips för att sova bättre:

1. Följ din naturliga dygnsrytm

Att leva i symbios med kroppens naturliga sömn- och vakenhetscykel, det man kallar dygnsrytmen eller cirkadisk tid, är en av de viktigaste strategierna för att sova bättre.

– Håll fast vid ett sömnschema

Att hålla ett konsekvent sömnschema är väldigt viktigt för rytmen. Optimalt är att gå och lägga sig och stiga upp vid samma tidpunkt varje dag, såväl vardag som helg. Detta hjälper till att ställa in kroppens klocka och optimera sömnkvaliteten. OM du tenderar att sova annorlunda på helgen så försök begränsa skillnaden i ditt sömnschema till högst en timme.

– Ta det lugnt med tupplurarna

Ibland kan tupplurar göra mer skada än nytta och skapa mer problem längre fram genom att sömnmönstret blir rubbat. Men om du däremot tar en tupplur så låt den inte pågå för länge. En del experter menar nämligen att en tupplur på 15-20 minuter kan vara till nytta för din övergripande sömnhälsa. Likaså att det kan sänka ditt blodtryck. Längre tupplurar är däremot inte bra och kan skada sömnkvaliteten under natten.


sova bättre

2. Tänk på exponeringen av ljus

Melatonin är ett naturligt förekommande hormon i kroppen som styrs av ljusexponering och reglerar sömn- och vakenhetscykeln. Hjärnan utsöndrar mer melatonin när det är mörkt och gör dig då sömnig – och mindre när det är ljust – vilket gör dig mer pigg. Men många aspekter av det moderna livet kan förändra kroppens produktion av melatonin och förändra dygnsrytmen. Tänk därför på detta:

– Solljuset är din vän!

Starta dagen med att fånga solljuset och gärna så snart du vaknat. Det kommer nämligen hjälpa dig att ”vakna till” och bli mer pigg. Se också till att generellt sett tillbringa mer tid utomhus när dagsljuset är framme och kan du inte vara utomhus så se till att släppa in det. Sitt, till exempel, nära ett fönster när du arbetar och dra upp persienner och gardiner. 


sova bättre

– Koppla ner i god tid

Ljus nära inpå sänggåendet påverkar sömnkvaliteten. Ljus från elektroniska enheter kan nämligen störa kroppens naturliga cirkadiska tid, försämra sömnkvalitén, öka stresshormonet kortisol och därmed vakenheten och således undertrycka frisättningen av melatonin. Genom att frisätta melatonin indikerar kroppen att det är natt och att du ska bli trött. En cykel som exponering av artificiellt ljus rubbar. Det betyder att dina melatonin-nivåer sätts ur balans och när du egentligen ska känna dig trött ligger du pigg och sömnlös i sängen. Se istället till att stänga av och koppla ner från elektroniska enheter minst 60-90 min innan det är dags för sömn.

– När det är dags att sova…

Se till att sovrummet är mörkt när det är dags att sova. Använd mörkläggningsgardiner eller täckande gardiner för att blockera ljus från fönster. Överväg också att täcka över elektronik som avger ljus.

Om du vaknar om natten så undvik att tända några lampor. Detta gör det lättare för dig att somna igen.


sova bättre

3. Varva ner och rensa skallen

Att vidta åtgärder för att kunna hantera stress och oro kan göra det lättare att varva ner på kvällen och kan vara värdefulla verktyg att ta till även under natten. 

– Ställ in dig på sömn

Inför en avkopplande rutin inför sänggåendet som hjälper dig att förbereda dig för sömnen och för din hjärna att förstå den kopplingen. Kanske handlar det om att ta ett bad, meditera, göra andningsövningar eller lyssna på en ljudbok. 

– Överstimulera inte hjärnan

Fundera på hur dina dagar ser ut och hur du stimulerar och kanske i särklass överstimulerar hjärnan. Har du många bollar i luften och är samtidigt väldigt aktiv på sociala medier? Alla dessa intryck kan försvåra processen att kunna varva ner om kvällen och sova gott. Försök därför sätta upp regler för hur dina dagar och ditt användare av till exempel sociala medier ska se ut och koppla ner i tid. 


Gör intresseanmälan idag!

Lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig helt kostnadsfritt.

Relaterade inlägg;

Insomningsbesvär – så motverkar du det

5 tips när du inte kan sova

Bli av med stressrelaterade tankar

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som hjälper människor med sömnproblem genom kliniskt beprövade behandlingsprogram via webb- och mobillösningar. Vår behandling bygger på den senaste forskningen och vi är idag ett av Sveriges ledande digitala hälsoföretag.   Har du sömnproblem? Boka tid idag för medicinisk bedömning

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.