Lider du av depression?

kristina-tripkovic-nwWUBsW6ud4-unsplash

Lider du av depression? Känner du dig nedstämd, orkeslös och trött? Har du ingen lust, känner ingen glädje? Du är kanske deprimerad. Läs mer om det idag.


Att känna sig nere och uppleva ångest då och då är helt normalt. Men att ofta må dåligt, känna sig nedstämd och trött är något annat. Att lida av depression är idag en av de vanligaste psykiska sjukdomarna. Vad få vet är dock att depression och sömnproblem ofta går hand i hand.

Vad är depression?

Att vara deprimerad innebär att du sällan eller aldrig känner någon lust eller glädje. Också lusten och orken att ta tag i saker minskar eller försvinner och det är vanligt att tappa intresset för det mesta omkring dig, även vänner. Din vardag känns meningslös och tung. 


depression

Tecken på depression

  • Hopplöshet
  • Orkeslös
  • Koncentrationssvårigheter
  • Låg självkänsla
  • Ångest, ilska 
  • Kroppsliga besvär så som sömnproblem, huvudvärk, tappad matlust, problem med magen, värk i axlar, nacken eller ryggen

Depression och sömn

Depression och sömn hör ihop. Tidigare trodde man att man fick sömnbrist på grund av en depression. Nu är det dock känt att långvarig sömnbrist så småningom gör att du känner dig deprimerad. Hur lång tid det tar är dock individuellt. Om något tråkigt inträffar i ditt liv under en period av sömnbrist kan, till exempel, depressionen utlösas.


depression

Sömnbrist gör dig negativ 

Sömnbristens vanligaste konsekvenser är att den kan göra dig både lättretlig, irriterad och nedstämd. Kanske till och med rädd och ångestfylld. Vid sömnbrist tenderar vi också att fokusera på negativa upplevelser, missförstå ansiktsuttryck och att få en kortare stubin. Sover du däremot bra kommer du känna dig mer positiv, alert och ha ett, generellt sett, bättre humör.

Sömnen hjälper dig

För lite sömn påverkar hälsan och välmåendet. Själva mängden sömn är nämligen viktig för att din kropp och hjärna ska kunna återhämta sig och bearbeta intryck. För lite sömn hör också ihop med ångest, stress och depression. Sömnen styr nämligen vår förmåga att bearbeta och hantera våra känslor. För lite sömn påverkar alltså kognitiva funktioner, våra känslor och vårt omdöme.


depression

Därför behöver du sömnen för att må bra

När du sover regleras kroppens belöningssystem i form av må-bra-hormonerna serotonin, endorfin och dopamin. Detta är hormoner som regleras under djupsömnen och som gör att du känner glädje och lust. Om du då däremot inte sover bra så fungerar inte heller systemet som det ska och dina må-bra-hormoner bildas inte. 

Få hjälp

Kontakta en vårdcentral eller psykiatrisk öppenvårdsmottagning om du tror att du eller någon annan är deprimerad.

Depression kan behandlas på flera olika sätt. Det beror på vilken typ av depression du har och vad du själv föredrar. Den vanligaste behandlingen vid depression är kognitiv terapi, KBT eller interpersonell terapi, IPT.


Learning to Sleep Sömnbehandling

Testa din sömn

Gör vårt kostnadsfria och snabba sömntest idag om du är orolig över din sömn


Relaterade inlägg:

Sömn och ångest hör ihop

6 steg till en bättre sömn

KBT – Sömnbehandling fri från sömnmedel

Denna blogg drivs av Learning to Sleep som hjälper människor med sömnproblem genom kliniskt beprövade behandlingsprogram via webb- och mobillösningar. Vår behandling bygger på den senaste forskningen och vi är idag ett av Sveriges ledande digitala hälsoföretag.   Har du sömnproblem? Boka tid idag för medicinisk bedömning

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.