CES 2020: 5 spännande Sleep Tech-lösningar att hålla utkik efter i år!

stephan-sorkin-NN9HQkDgguc-unsplash

Under årets största mässa för konsumentelektronik, CES, lös inte sömnprylarna med sin frånvaro i år heller. Här kan du läsa om 5 spännande Sleep Tech-lösningar att hålla utkik efter i år!


Det är den tiden på året igen. Världens största mässa för avancerad konsumentelektronik, CES, har varit. CES är en höjdpunkt inom teknikvärlden där alla stora tillverkare samlas för att presentera nyheter inom alla kategorier. Mässan är fylld av utställare med tusentals olika prylar och gadgets. I år ställde hela 4500 utställare ut på mässan. Och de sömnfokuserade prylarna lös inte med sin frånvaro detta år heller. 

Det var under mässan år 2018 som Sleep Tech gjorde sig ett namn. Men sedan dess har det etablerat sig som en växande och innovativ nisch inom hälso- och välfärdsteknologibranschen. Sleep Tech innefattar en rad olika enheter. Allt från sängar, kuddar och täcken till högteknologiska sömnhjälpmedel, snarkningslösningar och mycket mera. Här är en sammanfattning av 5 spännande nya innovationer att hålla utkik efter i år!

1. Withings Scan Watch

Withings Scan Watch är den senaste produkten från det franska företaget. Denna klocka klassas som den “mest avancerade bärbara designen som någonsin har utformats”. Scan Watch är nämligen en modernisering av sin Steel HR-serie av hybrid-fitnessklockor. Den har en traditionell klockyta med ytterligare två skärmar – Withings aktivitetsfunktion och en multifunktionell PMOLED-skärm.

Den största innovationen för Scan Watch är också den inbyggda EKG-mätaren. Denna kan övervaka din hjärthälsa. Och om din puls är för låg eller för hög eller om oregelbundna rytmer upptäcks kan den skicka notiser.

Scan Watch har också en Sp02-sensor på baksidan av klockan. Denna skannar förändringar i blodfärg för att bestämma din syremättnadsnivå i realtid. Genom att aktivera funktionerna för nattvila kan även Scan Watch avslöja om det inträffar episoder av avbruten andning under din sömn. Även kallat sömnapné.

Pris och lansering: Scan Watch väntas finnas tillgänglig på marknaden andra kvartalet av år 2020. Kostnaden kommer att ligga kring 249 USD.


2. Muse S

Under årets CES presenterade företaget som förra året låg bakom medaitionsbandet Muse Softband sin senaste utveckling – Muse S. En produkt som såväl underlättar meditation men även företagets mest bekväma modell och deras stora satsning kopplad till sömn. 

Muse S kombinerar funktionalitet med sömnspårningsfunktionerna från Muse Softband. Muse S är nämligen designad med ett mjukt tyghuvudband som gör att du kan använda det i sängen. Det är designat att vara så bekvämt att du ska glömma bort att det är där. Bandet är också utrustat med sofistikerade sensorer för att mäta hjärnaktivitet, hjärtfrekvens, andning, syremättnad och rörelse. En stor dragningskraft för Muse S är även de nya “Go-To-Sleep Journeys” de utvecklat. I denna funktion används en blandning av ljudlandskap och röstberättelser samt mycket mera. En funktion som ska hjälpa varje specifika ägare att somna lättare.

Pris och lansering: Muse S finns redan på marknaden och ligger på 349 USD.


3. Hatch Restore

Efter framgångarna med sitt sortiment av produkter för barn har Silicon Valley-företaget Hatch släppt Hatch Restore. Detta är deras första produkt som ska hjälpa vuxna att somna, sova och vakna mer naturligt.

Restore är designad med hjälp av ett team av sömnsexperter. Det är en allt-i-en-sömnlösning för alla som söker ett naturligt och effektivt sätt att främja hälsosam sömn. Restore har en läslampa med avstämt spektrum för att filtrera bort det blåa ljus som blockerar utsöndringen av melatonin. Den har också en inbyggd högtalare med ett bibliotek fyllt av avslappnande sömnljud. Därtill finns ett soluppgångslarm som gradvis blir ljusare för att härma gryningen och väcka dig på ett mer naturligt, mildare sätt. Användare kan anpassa hur de somnar, sover och vaknar med Restore’s Personalized Sleep Routine. Enheten kan fjärrstyras via en app eller utan telefon om du föredrar en skärmfri sömnmiljö.

Pris och lansering: Hatch Restore kommer att finnas tillgänglig på marknaden i början av år 2020. Priset har ännu inte släppts. 


4. Lumos Flux

Grundarna till dessa ljusterapiglasögon är f.d Apple-ingenjören Lucas Wen och banbrytande sömn- och dygnsrytmsforskaren Dr. Jamie Zeitzer.

Kliniskt validerade vid Stanford University fungerar glasögonen genom att reflektera ljus tillbaka i bärarens ögon. Och vidare stimulera ganglioncellerna och således hjälpa till att synkronisera din dygnsrytm. Tillverkarna hävdar att genom att bära Lumos Flux i minst 30 minuter på morgonen kommer nämligen din biologiska klocka att inom fem dagar börja anpassa sig till glasögonen. 

Ljusterapi är ett etablerat hjälpmedel som använts i årtionden för att behandla ett antal tillstånd. Traditionellt sett innebar ljusterapi att sitta stillastående framför en mycket ljus lampa vid. Men under de senaste åren har flera företag designat mobila lösningar för ljusterapi. Detta ger möjligheten att enklare utföra dagliga aktiviteter samtidigt. Lumos Flux tar konceptet ett steg längre. Deras produkt är första innovationen som integrerar deras teknik med ett par snygga bågar, lämpade för alla glasögonrecept. Detta gör att Lumos Flux således är lämplig för dagligt bruk. En viktig nyskapning av Lumos Flux är deras tillämpning av “Rayleigh-filmeffekten”. Denna sprider ljuset så att du kan se tydligt genom glasögonen när du får en dos ljusterapi.

Pris och lansering: Lumos Flux lanseras på IndieGogo i mars år 2020. Priset har ännu inte släppts. 


5. Ebb Insomnia Therapy

Tidigare endast tillgängligt som en FDA-godkänd medicinsk utrustning, tog Ebb Therapeutics tillfället vid CES att meddela att deras Total Sleep System nu är tillgängligt för alla konsumenter.

Idén till Ebb kom från hjärnavbildningsstudier utförda av Eric Nofzinger, M.D., grundare och medicinsk chef på Ebb Therapeutics. Enheten består av en mjukvarustyrd anordning som såväl kyler som pumpar vätska till ett pannband som du bär under natten.

Pannbandet kyler nämligen pannan med en algoritm som upprätthåller ett optimalt temperaturnivå hela natten. Effekten ska vara en minskning av hjärnaktiviteten. Vilket lugnar sinnet och gör det möjligt för användaren att uppnå en djupare och mer återställande sömn.

Pris och lansering: Ebb Total Sleep System finns redan nu tillgänglig på marknaden för 499 USD.


Relaterade inlägg:

Trender inom sömn

Sleep Tech-trenden fortsätter under år 2019

Konsekvenserna av långvariga sömnproblem


Denna blogg drivs av Learning to Sleep som hjälper människor med sömnproblem genom kliniskt beprövade behandlingsprogram via webb- och mobillösningar. Vår behandling bygger på den senaste forskningen och vi är idag ett av Sveriges ledande digitala hälsoföretag.   Har du sömnproblem? Boka tid idag för medicinisk bedömning

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.